Hlavní obsah

Vyrostla jsem uvnitř sopky. S Magdou Vášáryovou v rodné Banské Štiavnici i v pivovaru z Postřižin

„Poprvé jsem Klinger přeplavala v pěti letech. Každé štiavnické dítě se musí naučit plavat brzy, protože takových jezer je tu hodně," vypráví Magda Vášáryová.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Za přebytek energie prý vděčí tomu, kde se narodila a vyrostla – v Banské Štiavnici na středním Slovensku, v oblasti bývalé sopky. Tady si Magda Vášáryová v šesti letech střihla i první herecký výstup: když se z ní příslušníci StB snažili dostat, kde tatínek schovává knížky. „Řekla jsem, že přece v knihovně, o těch pod uhlím jsem ani nemukla.”

Článek

„Jsem křtěná Maria Magdalena, to znamená žádná světice,” směje se bývalá herečka, diplomatka a poslankyně poblíž domu v Banské Štiavnici, kde se narodila.

Předci přišli z Itálie a Německa

Magda Vášáryová v rozhovoru popisuje i to, proč si ji v roce 1990 vybral Václav Havel jako velvyslankyni v Rakousku.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

Jméno Vášáry zní maďarsky, ale předci hereček Magdy a Emílie přišli pravděpodobně z Itálie a jmenovali se Vazáryovi. „Po moru tu bylo málo chlapců, tak kdo se tu chtěl usadit, dostal kus země. Takhle přišel můj prapředek do Maďarska a Maďaři, když vidí samotné S, čtou ho jako Š,” vysvětluje Magda Vášáryová.

Na dvoře svého rodného domu z roku 1562 vzpomíná na tatínka, středoškolského učitele slovenštiny a lidového vypravěče, i na maminku ze švábské rodiny. „Do čtrnácti let mluvila hlavně německy, ale dědeček, Pavol Schmit, byl velký masarykovec, tak když vznikla republika, poslal ji do slovenských škol. Pak slovenštinu i učila.”

Nad Banskou Štiavnicí září čerstvě opravená Kalvárie. Neřekli byste, že soubor raně barokních staveb byl ještě před pár lety na seznamu sta nejohroženějších památek UNESCO.

Kalvárie s adoptovanou kapličkou

„Byla jsem vychovávaná jako katolička, pak jsem během studia filozofie začala přemýšlet o světě jinak, jako velvyslankyně v Polsku jsem se pokusila o návrat do lůna církve. Čtu pana Halíka, ultrakonzervativní a protiženské názory jsou mi cizí,” vysvětluje Magda Vášáryová u kapličky, kterou si „adoptovala” se sestrou.

Podívejte se na bonusové video ze zahrady v pivovaru v Dalešicích, kde se v roce 1980 natáčely Postřižiny.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

„Bojovala jsem s památkáři a staviteli, abychom jí vrátili původní podobu – například nápisy ve slovenštině, němčině a maďarštině. Všichni říkali, že mají být jen slovenské, dnes se v rámci neonacizace bojuje proti všemu, co působí multikulturně. Ale vyhráli jsme,” hrdě ukazuje do kapličky s výjevy Ježíše na hoře Olivetské.

„Chodím sem s vnoučaty, sednu si na schody a kochám se. Ještě potřebujeme sehnat peníze na sochy na horním kostele, protože sovětská armáda si z nich udělala kdysi terče.“

Jak mladší sestru vnímala Emília Vášáryová, když byla šest let jedináček? Je podle Milana Lasici lepší mít za ženu herečku nebo diplomatku? Co si Magda Vášáryová vybavila v pivovaru v Dalešicích, kde v roce 1980 natáčela Postřižiny? A jak na natáčení legendární scény lezení na komín vzpomíná Jaromír Hanzlík?

Odpovědi nejen na tyto otázky najdete ve videu v úvodu článku.

Premiéru pořadu Moje místa vysílá Televize Seznam každé úterý od 20:15, následují Intimní zpovědi.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Televizi Seznam i na Facebooku.

Reklama

Související témata:
Rodné domy

Doporučované