Hlavní obsah

Vyšetřovací komise ke covidu nevznikla. Přišlo málo poslanců

Foto: Profimedia.cz

Vojtěch Filip a Andrej Babiš.

Reklama

Poslanci neschválili zřízení vyšetřovací komise k nákupům předražených respirátorů a k nezvládnutí pandemie ze strany vlády.

Článek

Opoziční poslanci se pokusili svolat vyšetřovací komisi k řešení pandemie koronaviru v Česku. Ale neuspěli.

Na hlasování totiž nakonec vůbec nedošlo. Po tříhodinové polední přestávce se totiž do jednacího sálu nevrátil dostatek poslanců. Předsedající proto po hodinovém dohadování, během nějž si opozice s komunisty vzájemně vyčítala některé obstrukce z uplynulých čtyř let, schůzi přerušil.

Pokud by na hlasování došlo, bylo by pravděpodobně velmi těsné. Proti zřízení komise je totiž hnutí ANO i KSČM.

Mnoho věcí je šetřeno policií. Nevím, jak by komise paralelní vůči jejímu vyšetřování měla postupovat. Nedokážu si představit, že by členům komise umožnili nahlížet do spisů. Nedokážu si představit, jak by se dalo zabránit únikům informací z komise, aby nenabourávala vyšetřování policie,“ vysvětlil komunista Leo Luzar, proč se strana postavila proti.

Komunista a bývalý policejní vyšetřovatel Zdeněk Ondráček poslancům stejně jako v minulosti při snaze zřídit vyšetřovací komisi k otravě Bečvy, zopakoval, že poslanecká vyšetřovací komise stejně nikdy nic nevyšetří. „Ano, byly tam prasácké nákupy, ale jsou to věci, kterými se mají zabývat orgány v trestním řízení,“ uvedl.

S návrhem na zřízení vyšetřovací komise přišla Česká pirátská strana, která o ni podle předsedy poslaneckého klubu Jakuba Michálka usilovala už od loňského května.

„Několikrát jsme to ale odkládali, protože nás o to prosila vláda. Bylo potřeba se soustředit na horšící se situaci. Teď ale situace vypadá, že se některé chyby budou opakovat,“ vysvětlil důvod dnešního jednání Michálek.

Jednacího dne se neúčastnili lídři opoziční koalice Spolu. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ve čtvrtek dopoledne na Twitteru informovala, že spolu s předsedy KDU-ČSL a ODS jsou na kampani v Plzeňském kraji.

Hlasování předcházel dlouhý – bez čtyř minut dvouhodinový – projev poslance Lubomíra Volného. Ten se slova ujal v 9.10 a bez přestávky hovořil až do 11.06.

Vyšetřovací komise měla mít za úkol prověření některých nákupů z loňského jara, kdy Ministerstvo zdravotnictví nakupovalo respirátory až za 777 korun za kus. Toto číslo vyplynulo z letošní jarní zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu.

„Když víme, že respirátory FFP3 šly nakupovat od 60 korun do 424 korun za kus, ale ministerstva nakupovala o řád nižší, tedy FFP2, i za 777 korun za kus, tak z toho plyne, že stát rozhodně nepostupoval v souladu s finančními pravidly. Cena je ale jen jedna z věcí, na kterou kontrola poukázala,“ řekl letos v březnu pro Seznam Zprávy prezident NKÚ Miloslav Kala.

Kromě vysokých nákladů na pandemii, které vláda za první rok boje s ní vyčíslila na 8,5 miliardy korun, chtěli poslanci prověřit také zdravotnický aspekt pandemie a tehdejší politická rozhodnutí.

„Česká republika více než dvakrát zaostává za evropským průměrem, máme dvakrát větší počet obětí koronaviru. Je to důsledkem nezvládnutí zdravotnické krize tím, že se vláda chaoticky přerušovala opatření z politických důvodů, jak se jí to hodilo – před volbami a před Vánoci,“ dodal Michálek.

Podle něj by měla komise vyvodit důsledky i z toho, že by stát měl hradit miliardové náhrady škod za zrušená opatření. „Aby odpovědnost nesly konkrétní osoby, které se podílely na jejich vydání,“ vysvětlil předseda pirátských poslanců.

Reklama

Doporučované