Hlavní obsah

Vyšetřovací komise si chce znovu pozvat Babiše kvůli nahrávkám s novinářem

Další slyšení před sněmovní vyšetřovací komisí. Přišel i manažer mediálního domu Mafra František Nachtigall, jehož jméno se objevuje na nahrávkách hovorů mezi Andrejem Babišem a novinářem Markem Přibilem.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Bývalý ministr financí a šéf hnutí Ano Andrej Babiš možná opět zamíří před sněmovní komisi. Ta bude šetřit, kdo z pozvaných lhal. Novinář Přibil, nebo Babišův manažer?

Článek

Před sněmovní komisi kvůli únikům informací z vyšetřovacích spisů dnes předstoupil i manažer mediálního domu Mafra František Nachtigall. Právě o něm mluví na nahrávkách Andrej Babiš s novinářem Markem Přibilem.

Přibil vypověděl, že právě Nachtigall měl být tím, kdo ho za Babišem poslal. Na nahrávkách zveřejněných skupinou Julius Šuman se pak politik s novinářem baví o kompromitujících materiálech proti politickým rivalům hnutí ANO. A o informacích z údajně živých spisů.

Předseda komise Martin Plíšek (TOP 09) ale řekl, že Nachtigallova výpověď se s tou Přibilovou rozchází. V čem konkrétně ale nechtěl prozradit. Komise teď chce analyzovat jejich výpovědi a přijít na to, který z nich lhal.

Komise dnes vyslechla i ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku, šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína a ředitele Národní centrály proti organizovanému zločinu Michala Mazánka. Ani jeden z nich se ale k tomu, co vypověděli za zavřenými dveřmi, nechtěl vyjadřovat. Vysoce postavení policisté byli kvůli výslechu zbavení mlčenlivosti v kauzách Vidkun, Beretta, pořízení nahrávek Babiš-Přibil a také u dotační kauzy na Ministerstvu školství.

Podle Plíška je možné, že si poslanci před komisi znovu pozvou Andreje Babiše, který prý minule odmítl na řadu otázek odpovídat. Prý z toho důvodu, že ve věci odposlechů svých rozhovorů s Přibilem podal trestní oznámení. Policie ale toto oznámení odložila. Nezjistily se skutečnosti, které by nasvědčovaly tomu, že byla naplněna skutková podstata některého z trestných činů.

Babišovi by tak podle komise prý nyní nic nebránilo v tom, aby na otázky poslanců odpověděl.

V jednom z dalších zasedání komise by měl vypovídat i premiér Bohuslav Sobotka. Toho ale prý ještě ministr spravedlnosti Robert Pelikán nezbavil mlčenlivosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované