Hlavní obsah

Vyšetřování další otravy Novičokem pokračuje, britské bezpečnostní složky zabavily auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Britská média předpokládají, že bylo auto převezeno do laboratoře. Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Auto by mělo mít spojitost s posledním případem otravy ve městě Amesbury, kde byla otrávena na konci června dvojice Britů.

Článek

Jak na tělo působí nervová látka Novičok?Video: AP, Reuters

Vyšetřování dalšího případu otravy nervovým jedem Novičok ve Velké Británii pokročilo, z ulice města Swindon odstranily bezpečnostní složky podezřelé auto. Britská média předpokládají, že auto odvezly do laboratoře.

Bílé Audi by mělo mít spojitost s posledním případem otravy ve městě Amesbury, kde byla otrávena na konci června dvojice Britů. Případem se zabývá protiteroristická jednotka, která také, zatím bezvýsledně, hledá jakousi nádobu. Právě ta by měla být kontaminovaná Novičokem.

Jedna z otrávených osob, Dawn Sturgessová, na následky otravy v neděli zemřela a její partner Charlie Rowley zůstává v nemocnici v kritickém stavu. Policie vyšetřovala osoby, s nimiž přišla otrávená dvojice do kontaktu, žádná z nich ale příznaky otravy nevykazovala.

Julija Skripalová promluvila o útoku.Video: Reuters

První případ otravy Novičokem se stal v březnu ve městě Salisbury, kde byl otráven bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera. Oba otravu přežili. Velká Británie z útoku – v souvislosti s původem jedu a Skripalovou minulostí – obvinila Rusko, to se ale nařčení bránilo. Okolnosti útoku zatím nebyly objasněny.

Reklama

Doporučované