Hlavní obsah

Vyšetřování Trumpa kvůli napojení na Rusko pokračuje. Britský špion přináší důkazy o kompromitujících materiálech

Kongres stále vyšetřuje možné vměšování Ruska do amerických prezidentských volebVideo: AP

 

Reklama

Američtí demokraté zveřejnili zápis ze slyšení o stycích Donalda Trumpa s Ruskem. S vyšetřovateli z FBI spolupracuje i britský špion.

Článek

Americká demokratická senátorka Dianne Feinsteinová zveřejnila zápis ze srpnového senátního slyšení Glenna Simpsona. Simpson je zakladatel společnosti Fusion GPS, tedy firmy, která zkoumala údajné důkazy o stycích Donalda Trumpa s Ruskem. Oznámila to agentura AP.

Britský špion Christopher Steele pro společnost vypracoval zprávu o tom, že Rusko na tehdejšího kandidáta a nynějšího prezidenta USA shromažďuje kompromitující materiál. Jeho informace jsou podle mnohých klíčové pro objasnění případného ruského vměšování do předloňských prezidentských voleb v USA.

Informace špiona obsahují údajné důkazy o stycích Trumpa s Ruskem, avšak také o snaze Kremlu budoucího prezidenta zkompromitovat. Ruská tajná služba má podle jeho poznatků důkazy o sexuálních dobrodružstvích Trumpa v moskevském hotelu. A také o tajných schůzkách jeho spolupracovníků s ruskými činiteli.

Glenn Simpson podle zveřejněného zápisu při uzavřeném slyšení senátorům řekl, že Steele předal už červenci 2016 své poznatky americké FBI. Prý se obával, že tehdejší prezidentský kandidát Trump může být vydírán.

Tři kongresové výbory stále možný ruský vliv na prezidentské volby vyšetřují. Podle agentury Reuters zkoumají, zda jsou to právě Steelovy dokumenty, které přivedly FBI na ruskou stopu. 

Republikánská strana nechtěla připustit publikování desetihodinové výpovědi Glenna Simpsona.

Republikánský senátor Charles Grassley, který je šéfem právního výboru senátu, se snažil pokusy o zveřejnění Simpsonovy výpovědi blokovat. V pátek vyzval k trestnímu stíhání Steela. Podle některých republikánských kongresmanů je Steel lhář. Prezident Trump jeho zprávu označil za podvod.

Reklama

Doporučované