Hlavní obsah

Britská premiérka Mayová obvinila Putina z ovlivňování voleb a z kyberšpionáže

Mayová řekla, že Putinova vláda „podrývá svobodné společnosti a vymyšlenými příběhy způsobuje na Západě nesoulad”.

 

Reklama

Britská premiérka Theresa Mayová se vytasila s dosud nejvýraznější kritikou na adresu Ruska. Obvinila Moskvu z ovlivňování voleb a kyberšpionáže.

Článek

Theresa Mayová při projevu adresovaném londýnským byznysmenům řekla, že vláda Vladimira Putina doslova „podrývá svobodné společnosti a vymyšlenými příběhy způsobuje na Západě nesoulad”. Zároveň dodala, že Velká Británie si nepřeje trvalou konfrontaci s východní velmocí ani návrat ke konfliktům z dob studené války.

Za „velmi jednoduché sdělení” označila Mayová své varování směrem k Putinovi. Zmínila, že ruský prezident musí zvolit naprosto odlišný způsob politiky. Kritice podrobila anexi Krymu, ukrajinský konflikt nebo vládní kyberútoky napříč celou Evropou.

Tato vyjádření jsou v ostrém kontrastu s výroky amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten se minulý týden vyjádřil v tom smyslu, že věří v nevinu svého ruského protějšku. Pokud k nějakému ovlivňování amerických voleb došlo, Putin o něm podle Trumpa nevěděl.

Podle Dmitrije Medveděva na tom ale rusko-americké vztahy nejsou vůbec dobře. Ruský premiér se nechal slyšet, že atmosféra mezi oběma velmocemi je nejhorší za několik posledních let.

Ani Velká Británie se ale nezdá být ve svém postoji k Rusku jednotná. Ministr zahraničí Boris Johnson například prohlásil, že nevidí žádné důkazy ohledně Putinova vlivu na britské volby a příští měsíc se chystá na oficiální návštěvu Ruska. Theresa Mayová navíc ve svém projevu už smířlivějším tónem dodala, že Rusko může být pro Západ užitečným partnerem - za předpokladu, že bude hrát podle pravidel.

Reklama

Doporučované