Hlavní obsah

Vyšinutý, nepříčetný, pomatený. Vychází nová kniha o Donaldu Trumpovi

Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Omarose Manigault Newmanová zvaná zkráceně Omarosa. Donedávna jedna z poradkyň Donalda Trumpa. Teď je jednou z nejvýše postavených osob na černé listině amerického prezidenta. Afroameričanka v nové knize Unhinged (Nepříčetný) zpochybňuje Trumpovo duševní zdraví. Donald Trump kontruje tím, že někdejší asistentka ředitele komunikace Bílého domu, která si potají nahrála svůj telefonát s prezidentem, je „praštěná“.

Článek

Publikace Manigault Newmanové se ve Spojených státech začala prodávat v úterý. Její uvedení na trh doprovází zveřejnění potají pořízených nahrávek nejen telefonátu Omarosy se samotným Donaldem Trumpem, ale také propouštěcího rozhovoru s generálem Johnem Kellym, personálním šéfem Bílého domu. Trump se na nahrávce pozastavuje nad prosincovým odchodem spolupracovnice, o kterém prý americký prezident neměl tušení a podle slov na nahrávce si ho ani nepřál.

I k Trumpovi jinak nesmírně kritický deník The New York Times odsuzuje počínání Omarosy, hlavně pak pořízení tajné nahrávky rozhovoru s generálem Kellym v Situační pracovně Bílého domu, kde jsou jakákoli nahrávací zařízení striktně zakázána. Šlo tak o bezprecedentní porušení základních bezpečnostních pravidel. Někdejší hvězdička reality show tvrdí, že jí lidé z prezidentova okolí nabídli 15 000 dolarů měsíčně v týmu usilujícím o Trumpovo znovuzvolení výměnou za mlčení.

Nová kniha mimo jiné obsahuje tvrzení, že Donald Trump, k němuž měla Omarosa nadstandardní přístup, v podstatě netuší, co se v jeho úřadu děje. Publikace obsahuje i bizarní detaily, jako třeba ten, že šéf Bílého domu jedl ve své pracovně papír, což Trumpovo okolí popřelo jako naprostý nesmysl. Autorka měla taky slyšet, kterak Donald Trump použil ve Spojených státech naprosto tabuizované slovo „negr”. „Byla jsem zaslepená tím, že můžu pracovat pro Donalda Trumpa. Chtěla jsem v něm vidět to nejlepší. Samozřejmě jsem se pak cítila mizerně. On tvrdil, že na obou stranách jsou dobří lidé, když měl přitom jasně odsoudit evidentní rasisty a nacisty. Bylo pro mě těžké přijmout, že jsem toho všeho byla součástí,” řekla bývalá zaměstnankyně Bílého domu, která byla podle Trumpa zcela nekompetentní.

Vypadá to, že publikace Omarosy Manigault Newmanové je v první řadě vyřizováním si účtů a pro Donalda Trumpa a jeho prezidentství nepředstavuje výraznější problém. Opravdovou hrozbu podle zámořských zasvěcenců přinese kniha slavného novináře Boba Woodwarda, který v aféře Watergate přivodil pád Richarda Nixona. Woodwardova publikace vychází příští měsíc.

Reklama

Doporučované