Hlavní obsah

Vyškovský zoopark počítá zimní přírůstky, narodil se třeba zebu

Foto: Stanislav Heloňa / MAFRA / Profimedia

Ilustrační foto.

Reklama

Vyškovský zoopark počítá zimní přírůstky, na svět přišel například skot cachena nebo zebu zakrslý.

Článek

Zoopark se specializuje na původní druhy domácích a hospodářských zvířat. Nyní je ale kvůli vládním nařízením uzavřený.

„Narodila se nám mláďata u skotu, například u portugalského skotu cachena. Tento druh nikde jinde v Česku k vidění není. Aktuálně tak stádo tvoří tři krávy, jeden býk a dvě telata,“ uvedla ředitelka Dagmar Nepeřená. Plemeno cachena patří k nejmenším chovaným plemenům skotu na světě vůbec. Původně pochází ze severu Portugalska, lze jej však najít i ve Španělsku.

Na svět přišla i tři mláďata skotu skotského náhorního, také v tomto případě tvoří stádo kromě mláďat tři krávy a býk. „Tohle plemeno u nás chováme už velmi dlouho, je velmi odolné, mláďata má každým rokem,“ uvedla ředitelka.

Rozrostla se i rodinka plemene zebu zakrslý. Na svět přišla dvě telata, stádo kromě nich tvoří ještě čtyři krávy a býk. U tohoto druhu je zajímavostí, že byl domestikovaný pravděpodobně v údolí Indu už před více jak 6000 lety. Jedno mládě se narodilo i turu domácímu dahome. Tohle plemeno pochází ze západní Afriky.

Přírůstky vyškovského zooparku ale zájemci nyní neuvidí, zoopark je kvůli vládním nařízením proti šíření koronaviru uzavřený. Domovem je pro zhruba 750 zvířat.

Loni byl kvůli opatřením uzavřený opakovaně. Zavítalo do něj asi 160 000 lidí, což je meziročně o 41 000 lidí méně. Ztrátu vyčíslil na tři miliony korun.

Reklama

Doporučované