Hlavní obsah

Brabec poslancům k Bečvě nic neřekl, prý by mařil vyšetřování

Foto: HZS Olomouckého kraje

Znečištění uniklo do řeky ze stejné výpusti, kterou se podle dřívějšího vyjádření policie dostaly v září do Bečvy kyanidy. Zářijovou katastrofální otravu řeky kyanidem kriminalisté stále vyšetřují, čekají na výsledky znaleckých posudků.

Reklama

aktualizováno •

Také další rozbory vody z Bečvy ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, kde se 27. října zpěnila její hladina, prokázaly zvýšené množství niklu. Jde o vzorky odebrané městem.

Článek

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) na výboru pro životní prostředí odmítl říci nové informace k ekologické katastrofě na Bečvě, při níž únik kyanidu 20. září zabil desítky tun ryb. Podle něj by to mohlo mařit vyšetřování. Podobně se vyjádřil i ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss. Brabec také označil za absurdní některé spekulace ohledně okolností havárie.

V úvodu zpravodaj František Elfmark (Piráti) položil Brabcovi několik otázek ohledně informací o vyšetřování, možností ohledně toho, kde kyanid unikl, i možným opatřením, které by takovým haváriím zabránila.

Brabec uvedl, že nemůže ovlivnit rychlost vyšetřování, byť mu vadí, že trvá tak dlouho. Litoval toho, že koncem září napsal na twitter, že věří, že viník bude odhalen do několika hodin. Poté několikrát zdůraznil, že se jedná „o živý spis“ a další informace bude poskytovat sama policie. Řekl také, že se mu „chce řvát“, když vidí spekulace o rozsáhlém spiknutí, do kterého by měly být zapojeny desítky úředníků kvůli zametení stop. Míní také, že vznikla mylná představa, že ČIŽP vyšetřování těchto akcí řídí.

Brabec pak poznamenal, že se MŽP a Ministerstvo zemědělství dohodlo s rybáři že jako pomoc k opětovnému zarybnění řeky po havárii dostanou 7,5 milionu korun.

Ředitel ČIŽP Geuss popsal pozici ČIŽP při vyšetřování. Řekl, že organizace nepatří ke složkám integrovaného systému. Její kompetence jsou vymezeny a k některým haváriím ani nejsou přizváni. Podotkl také, že řízení praxí při zneškodňování havárií přísluší vodohospodářským, případně krajským úřadům. Předsedkyně výboru DANA Balcarová (Piráti) nato na twitteru uvedla, že Brabec s Geussem „hází odpovědnost“ za šetření havárie na vodoprávní úřad. Podle ní „motají“ řízení prací na zneškodnění havárie s prošetřením jejích příčin.

Později se také Brabce tázala na metodický pokyn pro prošetřování havárií. Brabec odpověděl, že postup vyplývá z vodního zákona, je však do jisté míry individuální. Poznamenal, že resort bere havárii jako „poučení“ a lepší instruování vodoprávních úřadů. Členka výboru Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) chtěla vědět, zda byl důkladně prošetřen i areál a odpadní soustava chemičky DEZA z koncernu Agrofert a zda ji Brabec jako možného viníka může zcela vyloučit. K tomu ministr nedal bližší vyjádření.

Na dotaz zda se bude zasazovat o to, aby se Bečva jako bod projednala ve Sněmovně, řekl, že o to stojí, byť neovlivní zda na to dojde. Při prvním pokusu se poslanci k bodu o havárii nedostali, Brabec se tehdy také z jednání omluvil. Dnes opět podotkl, že i ve Sněmovně však zřejmě nepoví nic nového.

Brabec v říjnu uvedl, že je v podezření areál bývalé Tesly Rožnov, dnes to označil jako jeden z „vyšetřovacích scénářů“.

Podle některých svědectví začaly ryby hynout až o několik kilometrů dále, než se v počátcích vyšetřování uvádělo. O nesrovnalostech pojednává také nedávný článek Deníku Referendum, kteří uvedl, že kyanid se dostal do řeky právě v blízkosti chemičky DEZA. Ta se od možného zavinění distancovala krátce poté, co se havárie stala.

Kyanid unikl do Bečvy 20. září. Ekologická havárie postihla řeku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Výskyt niklu v Bečvě potvrdily i další vzorky

„Město Valašské Meziříčí má k dispozici výsledky vzorků vody z řeky Bečvy, které nechalo v úterý 27. října odebrat poblíž mostu do místní části Juřinka v místě výpusti vedoucí z areálu bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm. Potvrdily výskyt zvýšeného množství niklu,“ uvedl dnes mluvčí radnice Jakub Mikuš.

V uvedený den odebrali na místě vzorky také inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Rovněž prokázaly nadlimitní výskyt niklu.

„Dnes jsme obdrželi výsledky námi odebraných vzorků, které taktéž prokázaly zvýšenou koncentraci niklu. O této skutečnosti jsme zároveň informovali Českou inspekci životního prostředí,“ uvedl Petr Křístek, vedoucí odboru životního prostředí valašskomeziříčské radnice.

Nikl není podle ČIŽP pro člověka významně toxický, patří ale mezi potenciální karcinogeny a je rozšířeným kožním alergenem. Opakovaný kontakt nebo i požití může vyvolat přecitlivělost a alergické reakce. Toxicita je pro některé vodní organismy poměrně vysoká a z tohoto důvodu je jeho přípustná koncentrace v povrchových vodách limitována přísněji než v pitné vodě.

Znečištění uniklo do řeky ze stejné výpusti, kterou se podle dřívějšího vyjádření policie dostaly v září do Bečvy kyanidy. Zářijovou otravu řeky kyanidem kriminalisté stále vyšetřují, čekají na výsledky znaleckých posudků. „Lhůta na jejich vypracování odpovídá množství zkoumaného materiálu a končí 20. prosince. Ke zkoumání jsme odeslali více než 100 vzorků. Bez výsledků všech rozborů nemůžeme potvrzovat ani vyvracet žádné závěry,“ uvedla koncem října policie.

Reklama

Doporučované