Hlavní obsah
Online

Sestavíme vládu, dohodly se Spolu a PirSTAN. Zemanovi a Babišovi navzdory

Záznam: Volební vysílání vysílání Televize Seznam s komentátorem Jindřichem Šídlem.Video: Televize Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

První oťukávání pro sestavení vlády sledujeme v online reportáži.

Článek
  • Volby vyhrála koalice Spolu, prezident Miloš Zeman se v Lánech sešel s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Před polednem se prezident vůbec poprvé vyjádřil k výsledku voleb - poblahopřál zvoleným poslancům. Poté byl převezen sanitkou do nemocnice. Důvodem jsou akutní komplikace jeho dlouhodobých zdravotních obtíží. Podrobnosti ZDE.
  • Andrej Babiš dnes večer stáhl svá slova, že pokud skončí v opozici, opustí politiku. „Stokrát mi můžete říkat, ať se vrátím na Slovensko, ale já jsem český premiér, jsem hrdý Čech a já to prostě nevzdám. Takže mám pro vás špatnou zprávu. Zůstanu v té Sněmovně. Zůstanu,“ řekl ve svém videopořadu Čau lidi.
  • Koalice Spolu a Pirátů a Starostů již zahájily povolební vyjednávání. Dohodly se, že sestaví vládu a vyzvaly prezidenta Miloše Zemana, aby jejich představitele pověřil sestavením vlády. Podrobnosti k dělení ministerstev ZDE.
  • Vše podstatné sledují Seznam Zprávy v online reportáži. Přinášíme analýzy i postřehy reportérů ze zákulisí volebních štábů a také fotoreportáže.
  • Skoro polovina poslanců zůstane sedět ve Sněmovně

    Do Poslanecké sněmovny se po současných volbách vrátí 98 dosavadních poslanců ze 164 zákonodárců, kteří obhajovali svoje mandáty. Při předchozích volbách v roce 2017 ve Sněmovně setrvalo 76 ze 149 kandidujících poslanců. Ve Sněmovně zůstanou předsedové stran vítězné koalice Spolu Petr Fiala (ODS), jenž je i místopředsedou dolní komory, Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a také lídr druhého hnutí ANO a premiér Andrej Babiš. Poslanecký mandát obhájili také předsedové třetí koalice Pirátů se Starosty Ivan Bartoš (Piráti) a Vít Rakušan (STAN) a rovněž šéf SPD a další z místopředsedů Sněmovny Tomio Okamura.

  • V zahraničí drtivě zvítězil PirSTAN

    Koalice Pirátů se Starosty získala polovinu všech odevzdaných hlasů mimo Českou republiku. Druhá byla koalice Spolu, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, která obdržela třetinu hlasů. Vládní hnutí ANO těsně zůstalo pod pětiprocentní hranicí, ostatní kandidující strany a hnutí skončily hluboko pod ní.

    Piráty se Starosty volilo 50,47 procenta zhruba z 13 236 voličů, kteří hlasovali na ambasádách v cizině. Koalice Spolu dostala 34,26 procenta hlasů. ANO obdrželo od Čechů v zahraničí 4,99 procenta hlasů, hnutí SPD 2,19 procenta.

    Sociální demokraté dostali 1,52 procenta hlasů. Předstihli je Zelení s 1,85 procenta hlasů i uskupení Trikolóra Svobodní Soukromníci a Přísaha bývalého policisty Roberta Šlachty, které dostaly shodně 1,6 procenta – Přísaha ovšem o jediný hlas méně. Komunisté obdrželi v cizině 0,37 procenta hlasů.

  • Babiš by mohl být prezidentem, zní z ANO

  • V úterý dopoledne se sejde poslanecký klub ANO

    Předsednictvo ANO dnes o ničem zásadním nehlasovalo, řekl novinářům předseda Sněmovny Radek Vondráček. Premiér a předseda hnutí Andrej Babiš by podle něj měl být podle zvyklostí pověřen vyjednáváním o sestavení vlády.

  • Obec v Plzeňském kraji hlásí stoprocentní účast u voleb

    Nejvyšší volební účast v letošních sněmovních volbách zaznamenala opět obec Čilá na Rokycansku. K urnám přišlo v jedné z nejmenších obcí v Česku opět všech 31 zapsaných voličů. Stoprocentní volební účast u sněmovních voleb tam byla i v letech 2013 a 2017. Naopak nejmenší volební účast byla v Obrnicích na Mostecku, kde činila jen 26,6 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

  • Všechny okrsky jsou sečtené, koalice mají dohromady 108 mandátů

    Volební vítězství slaví koalice Spolu, kterou tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Vládní hnutí ANO skončilo těsně druhé, koalice Pirátů se STAN třetí před hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD). Další strany se do Sněmovny nedostaly.

  • Obě koalice čeká vyjednávání o společném programu

    „Co se týče dalšího postupu, budeme se nejdřív bavit o programových věcech, abychom se podívali na to, na čem jsme připraveni se shodnout,“ řekl volební lídr koalice Spolu Petr Fiala. Diskuse podle něj bude i o uspořádání Sněmovny. „Ale postupujme krok za krokem, důležité je, že jsme se dokázali dohodnout na tomto memorandu a jasně jsme ukázali veřejnosti, že to, co jsme slibovali, také děláme,“ doplnil.

    Foto: David Neff, Seznam Zprávy

    Koalice podepsaly memorandum o vytvoření společné vlády.

  • Společné prohlášení koalic Spolu a Pirátů a STAN

    „Memorandum o vůli vytvořit většinovou vládu České republiky

    Pět politických subjektů ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, sdružených ve dvou volebních blocích, reflektují vůli občanů České republiky po změně vyjádřenou skutečností, že tyto strany a hnutí získaly ve volbách většinu poslaneckých mandátů.

    Vědomy si své odpovědnosti, rozhodly se deklarovat vůli vytvořit společně vládu České republiky.

    Žádají tímto prezidenta České republiky, aby pověřil Petra Fialu jednáním o sestavení takovéto vlády.

    Prohlašujeme a potvrzujeme tím i naše dřívější veřejná prohlášení, že žádný ze signatářů tohoto memoranda nevstoupí do jednání s žádným dalším politickým subjektem.

    Dohodli jsme se, že v následujících dnech budou naše společná jednání pokračovat a budeme řešit konkrétní programové oblasti a budoucí politické uspořádání.“

  • Lídři koalic doufají, že prezident bude respektovat Ústavu

    „Vysíláme jasný apel i vůči panu prezidentovi, aby respektoval Ústavu a přání občanů, kteří přišli k volbám,“ řekl k formování nové vlády předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

  • Fiala v pondělí osloví prezidenta Zemana

    „Je důležité, že jsme se hned dnes večer, bezprostředně po volbách, dokázali dohodnout na memorandu,“ řekl lídr koalice Spolu Petr Fiala o spolupráci s koalicí Pirátů a STAN.

  • Koalice se dohodly, že budou usilovat o společnou vládu

    „Výsledkem jednání je memorandum našich pěti stran o vytvoření vlády,“ řekl po jednání s Piráty a Starosty lídr koalice Spolu Petr Fiala (ODS). Koalice nyní vyzvou prezidenta k jednání o vládě. Podle memoranda, které podepsalo všech pět lídrů, nebude žádná z koaličních stran vyjednávat s jiným politickým subjektem. V následujících dnech budou jednat o společném programu.

  • Podívejte se, jak se loučil Babiš

    Sestřih večerní tiskové konference Andreje Babiše.Video: ČTK, ČTK

  • Šlachta dostane místo mandátu více než třicetimilionovou náplast

  • ČSSD doplatila na vládu s ANO, říká politolog

    „V krajských volbách získali pouhá čtyři procenta. Sociální demokraté balancovali dlouhou dobu kolem hranice pěti procent a ukazuje se, že politika pana (Jana) Hamáčka po vyloučení svých oponentů ve straně byla špatná a hlavně účast ve vládě sociální demokracii poškodila,“ uvedl politolog Daniel Kroupa.

  • V Moravskoslezském kraji dostali nejvíc hlasů Vondrák s Okamurou

    Nejvyšší počet preferenčních hlasů získal v Moravskoslezském kraji lídr kandidátky ANO a hejtman Ivo Vondrák - celkem 17 985. Je to více než před čtyřmi lety, kdy byl Vondrák se ziskem 15 592 preferenčních hlasů rovněž nejúspěšnější. Druhým v pořadí v absolutních číslech byl v regionu lídr moravskoslezské kandidátky SPD a její předseda Tomio Okamura se ziskem 17 069 preferenčních hlasů.

  • Lídři koalice Piráti a STAN dorazili k jednání se Spolu

    Foto: David Neff, Seznam Zprávy

    Vít Rakušan s Ivanem Bartošem dorazili k jednání s koalicí Spolu.

    Lídři Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) dorazili po 21:00 na jednání za stranami koalice Spolu do pražského sídla občanských demokratů. Předseda Starostů Vít Rakušan novinářům řekl, že chtějí vítězné koalici poblahopřát a současně deklarovat, že se Spolu chtějí spolupracovat. „Jedeme poblahopřát vítězům, což se sluší. A deklarovat, že spolu chceme spolupracovat,“ řekl novinářům Rakušan. Předseda Pirátů Ivan Bartoš doplnil, že je otázkou, jak se zachová prezident Miloš Zeman.

  • Hayato Okamura (KDU-ČSL) dostal víc preferenčních hlasů než Tomio (SPD)

    Hayato získal přibližně 24 000 preferenčních hlasů, jeho bratr Tomio 17 000 preferenčních hlasů. Oba pohodlně získali poslanecký mandát.

  • Mluvčí prezidenta nepotvrdil středeční jednání Babiše v Lánech

    „Je krátce po volbách, plán povolebního vyjednávání teprve vznikne. Nelze vyloučit stížnosti na průběh voleb, v takovém případě je nutné vyčkat na verdikt soudu,“ napsal Ovčáček na dotaz ČTK, zda může středeční schůzku s premiérem potvrdit a zda se prezident chystá sejít i s dalšími představiteli stran.

    V minulosti nepatřila lhůta pro stížnosti na volby k důvodům, proč by nebylo možné zahájit vyjednávání o budoucí vládě. Výsledky voleb v pondělí projedná Státní volební komise, která rozhodne o zveřejnění jejich oficiální podoby pravděpodobně v úterý ve Sbírce zákonů. Od středy 13. října do pátku 22. října pak začne plynout desetidenní lhůta, v níž lze průběh a výsledky voleb napadnout u Nejvyššího správního soudu. O stížnostech by měl rozhodnout do 20 dnů od doručení.

  • V Pardubicích se rozhodovalo o místní dominantě

    Obyvatelé Pardubic v pátek a sobotu rozhodovali o tom, zda omítnout, nebo neomítnout historickou dominantu města Zelenou bránu. Rozhodovat mohli v místním referendu, které se konalo současně s volbami do Poslanecké sněmovny ve všech městských volebních místnostech. Vyjádřit se mohlo 68 049 obyvatel Pardubic, v pátek a sobotu tak učinilo 32 964 voličů, což je 48,4 % ze všech voličů. Z toho vyplývá, že referendum je platné. Vítězná varianta odpovědi je NE, tedy neomítání. Pro ni se rozhodlo 22 984 voličů, což je 72,5 % z těch, kteří v referendu hlasovali, a 33,7 % ze všech oprávněných voličů. Varianta NE je tudíž závazná. Pro variantu ANO, tedy omítání, bylo 8 441 voličů, což je 26,6 % těch, kteří hlasovali, a 12,4 % ze všech oprávněných voličů.

Reklama

Hlavní zprávy