Hlavní obsah

Výstava ukazuje projekty pomáhající v pandemii

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Výstava Design Helps, která se koná ode dneška ve venkovních prostorech na Kampě, ukazuje 28 projektů, v nichž design pomáhá řešit problémy ve zdravotnictví v době pandemie, ale také v kultuře, životním prostředí nebo vzdělávání.

Článek

Expozice je součástí letošního Designbloku, který se uskuteční od 7. do 11. října na Smíchově v bývalém klášteře sv. Gabriela a jeho tématem je Vášeň. ČTK o tom dnes za pořadatele informovala Barbora Švehlová.

Jiná přehlídka designu dnes začíná v Kongresovém centru. Sedmý ročník expozice designové tvorby Czech Design Week 2020 potrvá do 13. září a dává letos větší prostor sklářským výtvarníkům a sklářskému průmyslu, který podle pořadatelů víc než jiná odvětví zasáhl koronavirus.

Výstava Design Helps volně přístupná ode dneška na Kampě předkládá podle pořadatelů design jako nástroj změny a řešení problémů. Vybrané projekty představují české i zahraniční tvůrce, kteří se zabývají tématy od nedostatku vody a potravin přes stárnutí populace, nutnosti hledání nových materiálů nebo pytláctví.

Z 28 projektů se řada přímo zabývá tématy spojenými s pandemií - od návrhů roušek, speciálních ochranných štítů až po pokročilá zdravotnická lůžka českého studia Divan Design nebo germicidní UV lampu od Sofie Artemevy na dezinfekci drobných předmětů. Zdravotnictví se věnuje také Markéta Rádková, která navrhla chodící pomůcku pro handicapované, Ondřej Peľák a jeho nástroj pro analýzu glykemie nebo Věra Kunhartová, která navrhla veterinární a transportní stůl.

Další designéři rozvíjejí experimenty s materiály a technologiemi jako například studio crafting plastics! s produkty z biopolymeru, finsko-britská dvojice Mirka Gröhn a Jo Wilton, která vytvořila nábytek z čistého odpadu nebo nizozemský designér Joris de Groot a jeho radiostanice do batohu.

Designéři reflektují také změny v přístupu ke vzdělávání - Zdeněk Růžička se zapojil s projektem zvukové věže, Vítek Škop zase s interaktivní učebnicí Vividbooks, za kterou si odnesl cenu Czech Grand Design. Škálu projektů doplňuje Nikoleta Györe Čeligová a její hmatová hra nejen pro nevidomé či Eliška Skarolková s novou učební metodou pro keňské vesnice pomocí hry a komiksu.

Designblok bude od 7. do 11. října a kvůli pandemii covid-19 na něm letos bude méně zahraničních vystavujících. Hlavní prostor v bývalém klášteře nazvaný Gabriel Loci bude vzhledem k epidemiologickým opatřením rozdělen do několika sektorů. Všechny expozice budou díky 3D snímání k vidění také na webu Designbloku.

Reklama

Související témata:

Doporučované