Hlavní obsah

Výstavami, besedou a koncertem začíná v Brně Ekofilm

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Doprovodným programem v podobě výstav, besedy a koncertu ve středu v Brně začíná 47. ročník mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí Ekofilm. Letos je podtitulem Adresa: Země.

Článek

Festival oficiálně zahájí v 16:00 úvodní beseda Zelená architektura: místo pro život v 21. století, v 18:30 bude slavnostní zahájení na náměstí Svobody, kde se svým koncertem vystoupí kapela Brass Avenue. „Diváky zveme samozřejmě i na filmové projekce ve čtvrtek a v pátek 21. a 22. října, kdy zároveň probíhají i přednášky, diskuse či workshopy. Sobotu jsme pak věnovali oblíbenému Rodinnému dni a projekcím vítězných filmů v Univerzitním kině Scala,“ uvedl mluvčí akce Vratislav Vozník.

Zájemci už ve středu dopoledne mohli navštívit v atriu Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity výstavu s názvem Není les jako les. Jde o devět vítězných fotografií z posledního ročníku stejnojmenné fotosoutěže, který se odehrál v roce 2019. Soutěž patří k největším fotografickým soutěžím s environmentální tematikou v ČR. Zaměřuje se na podporu přírodě blízkého lesního hospodaření a zodpovědné spotřeby výrobků ze dřeva. Letos je vyhlášený její osmý ročník s novým názvem Mysli na lesy.

Před Mahenovým divadlem na Malinovského náměstí je pak výstava s názvem Prvok. Týká se nesoutěžního filmu, který se představí na Ekofilmu, a to dokumentárního snímku Prvok – příběh vzniku prvního 3D tištěného domu. Na výstavě se zájemci dozvědí více o 3D tisku a jeho využití ve stavebnictví. Součástí výstavy jsou i exponáty vyrobené metodou 3D tisku nebo odlité z recyklovaného betonu.

Finálová pětadvacítka snímků letos vzešla z 207 přihlášených filmů. Mezi soutěžními snímky dominují Česká republika a Německo se sedmi filmy, se třemi kandidáty následují Spojené státy americké. Po jednom zástupci mají Finsko, Indie, Itálie, Keňa, Moldavsko, Rusko, Španělsko a Švédsko. V kinosálech se ale představí také tvůrci z Íránu, Austrálie, Slovinska nebo Norska.

Vstup na festival a jeho veškerý program je zdarma. Diváci se ale musejí zaregistrovat na webových stránkách festivalu www.ekofilm.cz a na jednotlivé pořady si zarezervovat vstupenku.

Loni získal hlavní cenu ruský snímek režisérů Dmitrije Špilenoka a Vladislava Grišina s názvem Losos nerka. Červená ryba. Zachycuje křehkou rovnováhu přírodních ekosystémů. Ocenění si odnesly i další čtyři snímky v různých kategoriích. Vítěze pořadatelé vyhlásili v říjnu v online přenosu.

Reklama

Doporučované