Hlavní obsah

Výstavba D35 je pro hradecký kraj zásadní, podle hejtmana uleví přetížené I/35

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V příslibu vznikající vlády je také výstavba D35 ze severních Čech na Moravu. Dálnice má spojit tři krajská města a šest tahů dálniční sítě.

Článek

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) vítá, že v programu pravděpodobné budoucí vlády je mezi prioritami dálničních staveb D35. Od nové vlády, kterou formují ODS. KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Piráti, také očekává, že bude pokračovat v efektivním čerpání evropských fondů. Předpokládá i další podporu regionálního rozvoje a investic v krajích, které zahrnuje například i Národní plán obnovy.

„Je důležité, aby kraje a obce dosáhly na finanční podporu státu a mohly využívat své rozpočty pro maximální rozvoj a zlepšování kvality života v regionech,“ uvedl dnes Červíček.

V příslibu vznikající vlády je také výstavba D35 ze severních Čech na Moravu. „Zásadní je výstavba dálnice D35, která v Královéhradeckém kraji umožní dálniční spojení mezi Hradcem Králové a Jičínem, a uleví tak přetížené silnici I/35. Vítám nový úsek dálnice D11 do Jaroměře, je ale nezbytné, aby stát pokračoval v co nejrychlejší výstavbě dálnice na státní hranice s Polskem,“ řekl ČTK Červíček.

V současnosti je dálnice D35 plánována v trase Liberec – Jičín – Hradec Králové – Olomouc – Lipník nad Bečvou. Propojuje tři krajská města a kříží dalších šest tahů dálniční sítě, D10, D11, D43, D46, D55 a D1. S celkovou délkou přes 260 kilometrů půjde o jednu z nejdelších českých dálnic. V provozu je již několik vzájemně nepropojených částí, úseky Liberec –Turnov, Sedlice – Opatovice, Mohelnice - Olomouc, obchvat Olomouce a Olomouc – Lipník.

Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové a na státní hranici s Polskem patří k nejdéle budovaným silničním stavbám v ČR. Dálnice začala vznikat v roce 1978 a od roku 2017 končí na úrovni Hradce Králové. Ve výstavbě jsou dva úseky z Hradce Králové do Smiřic a ze Smiřic do Jaroměře. Stavba úseku do Jaroměře začala v dubnu 2019, úsek z Hradce do Smiřic v únoru 2019. Podle posledních vyjádření ŘSD by se motoristům měla dálnice do Jaroměře otevřít letos v prosinci.

Reklama

Související témata:

Doporučované