Hlavní obsah

Výstavy se konají ve výlohách, jiné lze navštívit po jednom

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Menší soukromé galerie vymýšlejí způsoby, jak v trvajícím nouzovém stavu přijít s uměním k divákům. Ti, jimž to umožňují prostory, dávají nahlédnout do galerie oknem či vystavují rovnou ve výlohách.

Článek

Jiní organizují individuální prohlídky po předchozí rezervaci a za dodržování protiepidemických opatření. Jedna z výstav ve výloze začne v úterý na pražském Senovážném náměstí a představí design.

V tamním obchodě Harddecore, který provozuje oděvní návrhářka Josefína Bakošová, spouští galerijní projekt (SEN O). Chce prezentovat kurátorsky vybraná díla inspirativních žen umělkyň, jejichž obrazy, šperky, porcelán, fotografie, květiny, parfémy, textil či básně uvidí všichni, kdo půjdou kolem. Výstavy budou vždy prodejní a výtěžek z prodaných děl poputuje na podporu dobročinného projektu Metráž, který pomáhá ženám v nouzi. ČTK o tom dnes informovala za pořadatele Irena Vaňková.

„Vysnily jsme si, že sny se mohou plnit i během aktuální situace. Kultura a možnost vidět nové věci naživo a nacítit je nám velmi chybí. Nechtěly jsme vytvářet další online platformu, ale rozhodly se pro (SEN O), což je fyzická prezentace umění ve výlohách našeho obchodu Harddecore. (SEN O) zároveň prezentuje sny, na které jsme předtím neměli čas, a teď už máme,“ uvedla Josefina Bakošová. První výstavu mohou kolemjdoucí zhlédnout od 23. února a svá díla představí designérka Kateřina Brůhová.

Ve svém výstavním plánu pokračuje během pandemie i Fotograf Gallery. Aktuální výstavu konceptuálního umělce Jiřího Havlíčka si mohou návštěvníci částečně prohlédnout z výlohy galerie v Jungmannově ulici až do 13. března. Každou středu pak výstavu doplňuje výdejní okénko. Mezi 14:00 a 19:00 je v něm možné získat k výstavě více informací či zakoupit časopis Fotograf, který spolek Fotograf vydává.

Navštívit výstavu po předchozí dohodě a rezervaci termínu umožňuje třeba Galerie Moderna na Masarykově nábřeží. Od středy tam bude přístupná skupinová výstava nazvaná Konfrontace, která představí práce známých tuzemských autorů ze 60. a 70. let. Mezi vystavujícími budou Vladimír Boudník, Adolf Hoffmeister, František Hudeček, Josef Istler, Jiří John, Jan Koblasa, Jiří Kolář, Karel Malich, Karel Nepraš, Josef Šíma, Adriena Šimotová, Toyen či Jan Zrzavý. V Topičově salonu na Národní třídě se v podobném režimu koná výstava Petra Kvíčaly, objednat se lze také třeba na prohlídku výstavy Adama Štecha a Dennise Scholla, která do konce února potrvá v DSC Gallery v Dlouhé ulici.

Reklama

Související témata:

Doporučované