Hlavní obsah

Vystrčil s Babišem se dohodli, jak na spolupráci s Tchaj-wanem

Foto: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Předseda Senátu Miloš Vystrčil během návštěvy Tchaj-wanu.

Reklama

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se s premiérem Andrejem Babišem (ANO) dohodli na vytvoření pracovních skupin, které blíže připraví možnosti spolupráce s Tchaj-wanem.

Článek

Možností je příchod tchajwanské investiční skupiny, banky nebo zřízení přímé linky mezi Tchaj-pejí a Prahou. Vystrčil to po jednání řekl ČTK. Jednání se také zúčastnili místopředseda vlády Karel Havlíček (za ANO), ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a senátoři Tomáš Goláň (Senátor 21) a Lumír Kantor (KDU-ČSL).

Vystrčil Tchaj-wan navštívil na přelomu srpna a září. Po návratu řekl, že bude chtít Babiše a některé ministry blíže seznámit s příležitostmi, které Tchaj-wan Česku nabízí. Dnešní asi padesátiminutová schůzka se konala on-line.

„Probrali jsme příležitosti, které se během jednání na Tchaj-wanu ukázaly pro Českou republiku využitelné a přínosné. Týkalo se to možného přenosu tchajwanských investic do České republiky zejména v oblasti výroby elektrických a elektronických zařízení,“ řekl Vystrčil. Česko by se podle něj mohlo stát distribučním místem pro tato zařízení.

Tématem jednání byl i zájem tchajwanské banky založit v Česku pobočku. Při Vystrčilově návštěvě na Tchaj-wanu svůj zájem o vstup na český bankovní trh projevil finanční ústav Taiwan Cooperative Bank. Politici mluvili i o vědecko-technické spolupráci v oblasti výzkumu a inovací a o možnosti zřízení přímé letecké linky mezi Prahou a Tchaj-pejí.

„Dohodli jsme se, že budou vytvořeny pracovní skupiny, které jednotlivé příležitosti blíže a konkrétněji zpracují,“ řekl Vystrčil. Jednu ze skupin vytvoří Goláň se senátorem Pavlem Fischerem (nezávislý), ministrem Havlíčkem a náměstkem ministra zahraničí Martinem Tlapou. Řešit bude záležitosti týkající se ekonomických témat, tedy například možností investic nebo zřízení bankovní pobočky.

Babiš Vystrčila za cestu na Tchaj-wan opakovaně kritizoval, nedoporučili mu ji ani další ústavní činitelé. Ostře se proti ní také ohradila Čína, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřenou provincii. Zastání naopak Vystrčil nalezl u části opozice či u některých evropských zemí a USA.

Reklama

Doporučované