Hlavní obsah

Vystrčil nešetřil prezidentovo okolí. Zemanův mluvčí reagoval detailem z hospitalizace

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Šéf Senátu Miloš Vystrčil.

Reklama

Senát se poté, co se prezidentská kancelář nevyjádřila ke stavu Miloše Zemana, obrátil přímo na vedení nemocnice. Chce vědět, zda je způsobilý vykonávat úřad.

Článek

„Prezident není v dobrých rukou.“ Tak předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zhodnotil situaci kolem hospitalizace prezidenta Miloše Zemana. Myslel tím ústřední pracovníky Kanceláře prezidenta republiky.

Senát se toto pondělí na prezidentskou kancelář obrátil s žádostí o informaci, zda je prezident Zeman způsobilý vykonávat svůj úřad. Kancelář vedená Vratislavem Mynářem zatím neodpověděla. Předseda Senátu se proto dnes obrátil přímo na vedení Ústřední vojenské nemocnice (ŮVN).

Jedním z důvodů byly i události posledních dnů, které do situace kolem prezidenta vnesly další pochybnosti. „V dopise se táži jak ředitele Zavorala jako lékaře, tak ÚVN jako instituce, jak je to s prezidentem z hlediska jeho způsobilosti vykonávat úřad. Nechceme, aby bylo prozrazováno lékařské tajemství, to nás nezajímá. Nás zajímá, zda je prezident schopen úřad zastávat,“ vysvětlil Vystrčil.

Pokud by pochybnosti o způsobilosti Zemana přetrvávaly i po 8. listopadu, kdy se na ustavující schůzi sejde Poslanecká sněmovna, politici by uvažovali o aktivaci článku 66 Ústavy. „Ještě nikdy se nestalo, že by byl aktivován,“ řekl Vystrčil.

Aktivace článku 66 neznamená zbavení prezidenta funkce

Dodal, že si není jistý, že všechny kroky, které jsou ze strany Kanceláře prezidenta republiky činěny, jsou s prezidentem konzultovány a že se všemi souhlasil.

Zároveň upozornil, že aktivace článku 66 neznamená zbavení prezidenta úřadu. Má jít pouze o pomoc v době jeho nemoci.

„Prezidentovi pozice zůstává, je to jen ochrana prezidenta jako instituce a prezidenta jako osoby. Ochrana instituce je ochranou toho, aby i když prezident nemůže, byly konány činnosti, které konány být musí. Je to stejné, jako když někdo dlouhodobě onemocní, dochází k tomu, že za něj dočasně dělá práci někdo jiný,“ popsal Vystrčil.

Místopředseda Senátu Jiří Růžička (TOP 09) vyzval Kancelář prezidenta republiky, aby „skončila se svojí prapodivnou stínohrou a podala jasné informace“, neboť prezident po 8. listopadu bude muset už jednat aktivně, třeba při přijetí demise stávající vlády a jmenování vlády nové.

Podle místopředsedy Senátu Jiřího Oberfalzera (ODS) nyní Senát diskutuje o úvahách, jak by v budoucnu měly výše uvedené akty probíhat. Vedla je k tomu čtvrteční událost, kdy Zeman podepsal svolání ustavující schůze, které předal končícímu předsedovi Sněmovny Radku Vondráčkovi za podivných okolností, vůči nimž se vymezila i sama ÚVN. Někteří poté zpochybnili i pravost prezidentova podpisu na dokumentu.

„Není možné, aby převzetí demise nebo jmenování nové vlády probíhaly bez přítomnosti další strany,“ uvedl Oberfalzer, podle nějž by takový akt měl proběhnout minimálně před kamerami, aby veřejnost věděla, že k tomu opravdu došlo.

„Události kolem pana Vondráčka jsou v dané chvíli podružné, ale do budoucna to může hrát významnou roli, aby nemohlo dojít ke zpochybnění úkonů prezidenta a rozviklání státního aparátu,“ dodal.

Situací kolem prezidenta se zabývá i nově se tvořící vládní koalice vzešlá z nedávných sněmovních voleb. Sestavila už speciální poslaneckou komisi. „Abychom dokázali být připraveni na situaci, co může nastat od 8. listopadu a dál, vytvořili jsme na půdorysu koalic Spolu a PirSTAN pracovní skupinu poslanců, aby i Poslanecká sněmovna byla připravena na kroky, které by nastaly, kdybychom se dostali do situace, kdy by bylo potřeba použít příslušné články Ústavy,“ řekl novopečený předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

Senát situaci kolem prezidenta a možné aktivace článku 66 Ústavy řeší v organizačním výboru Senátu.

Hned po tiskové konferenci senátorů se k ní vyjádřil tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, který se proti vyjádření senátorů ohradil. „Neskutečná faleš! Prý jim jde o ‚ochranu pana prezidenta‘. Jde jim jen o to pana prezidenta zbavit možnosti rozhodovat, jeho zdraví je vůbec nezajímá,“ zkritizoval Senát Ovčáček.

„Už chápu, proč si pan prezident vyžádal do nemocnice knihu o Winstonu Churchillovi,“ dodal v jednom ze svých vyjádření na Twitteru, která tiskové konferenci Senátu věnoval.

Dřívější detaily z hospitalizace prezidenta republiky, které jeho mluvčí zveřejnil - konkrétně informace o jídelníčku hlavy státu - se ovšem setkaly s nedůvěrou z řad lékařů.

Ústřední vojenská nemocnice, kde se Zeman od 10. října léčí, se proti jeho slovům o tom, jak si Zeman objednává vinnou klobásu, nepřímo ohradila.

„ÚVN nese zodpovědnost za svá vyjádření. Nemůže však nést zodpovědnost za vyjádření jiných subjektů ať již do médií, nebo na sociálních sítích,“ napsala ve vyjádření tisková mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Reklama

Doporučované