Hlavní obsah

ANO a ČSSD se spojily v Senátu. Komoru povede Vystrčil

Foto: Nikol Mudrová, Seznam Zprávy

Staronový šéf Senátu Miloš Vystrčil z ODS.

Reklama

aktualizováno •

Předsedou Senátu zůstane Miloš Vystrčil (ODS). V tajné volbě dnes dostal 73 ze 77 senátorských hlasů. Ani na pozici 1. místopředsedy ke změně nedošlo. Bude jím jako dosud Jiří Růžička (za TOP 09).

Článek

Vystrčil byl jediným kandidátem na šéfa horní komory, jak se už před volbou dohodly senátorské frakce. Výsledky hlasování oznámil předseda volební komise Jan Tecl (ODS), tři hlasy byly podle něj neplatné.

Vystrčil po volbě uvedl, že si důvěry cení. Požádal senátory, aby vůči němu nadále zůstali „vlídní, ale neúprosní“.

„Osobně si přeji, aby Senát nepodléhal žádnému účelově orientovanému rádci, aby se nikdy neupínal k žádnému neomylnému a vševědoucímu vůdci. Přál bych si, aby Senát nadále zůstal hrdou lodí s vlastním kompasem,“ uvedl Vystrčil.

V minulé volbě předsedy Senátu letos na jaře měl Vystrčil protikandidáta v osobě místopředsedy horní komory Jiřího Růžičky z klubu Starostů. Před dvěma lety se o funkci „prvního mezi rovnými“ ucházeli tři kandidáti. Z nich získal nejvíce hlasů Jaroslav Kubera z klubu ODS, který v lednu náhle zemřel. Podle Vystrčila byl vůdčí osobností a nepřehlédnutelnou tváří Senátu.

Není čas na sbírání politických bodů

Senát je podle Vystrčila díky svému složení „doslova srostlý“ s Českem jako žádná jiná instituce. Musí zůstat ochráncem svobody, demokracie a vlády práva. Měl by také maximálně přispívat k překonání současné koronavirové krize a dbát na to. „Nikdo jiný než obětaví a odpovědní občané krizi neporazí, nikdo jiný,“ uvedl Vystrčil.

Předsedu Senátu mrzí, že některá včasná varování v souvislosti s epidemií koronaviru vláda plně nevyslyšela. Je ale přesvědčen, že je povinností Senátu s vládou a dalšími institucemi spolupracovat. „Není čas na sbírání politických bodů, ale na spolupráci, na hledání řešení a poskytování pomoci,“ řekl.

Senát je podle Vystrčila „institucí, která je sama o sobě nadaná zkušeností a pokorou a snad i díky tomu také talentem nebo schopností vybírat veskrze cesty správné“. „Je tak schopen činit i v okamžiku, kdy si většina myslí něco jiného, vydat se na jinou cestou, nebo dokonce třeba nikam nejet,“ uvedl Vystrčil. Role horní komory kvůli tomu nebývá vždy oceňována, je ale zásadní, aby Senát zkušenost, pokoru, sílu, vůli a talent nacházet správné cesty neztratil.

Vystrčil poděkoval všem, kteří Senát podporují, a také své rodině „za trvalou podporu a pečlivý dohled, abych zůstal normální“.

ANO + ČSSD = Proregion

Místopředsedy Senátu budou nadále Jiří Růžička – ten konkrétně 1. místopředsedou – a Jan Horník z klubu Starostů společně s Jiřím Oberfalzerem z klubu ODS a TOP 09. Novou místopředsedkyní je Jitka Seitlová (KDU-ČSL), která ve vedení horní komory nahradila svou klubovou kolegyni Miluši Horskou.

V tichosti pak vznikl v jednaosmdesátičlenném Senátu nový, devítičlenný klub, který se jmenuje Proregion. Jde o zástupce vládních stran, tedy ANO a ČSSD. Sociální demokracie totiž po debaklu ve volbách přišla o možnost mít vlastní klub. Tři její senátoři se teď přidali k šesti zástupcům ANO a vznikl klub Proregion. Podmínkou pro klub je pět členů.

Reklama

Doporučované