Hlavní obsah

Vysvětlivky ke kvízu o evropských mýtech

Foto: Kateřina Zemanová

Kvíz o evropských mýtech.

Reklama

Zákaz křivých okurek nebo konec zabijaček. Volby do Evropského parlamentu jsou již tradičně spjaty s mýty a nepravdami, které se o Evropské unii šíří. V našem kvízu si můžete vyzkoušet své znalosti toho, která tvrzení o Unii jsou založena na pravdě a která jsou pouhými dezinformacemi. Jak je to doopravdy?

Článek

Platíme Evropské unii víc peněz, než od ní dostáváme?

správně c) Peníze z Bruselu převyšují částku, kterou odvádíme.

Česká republika je od vstupu do Evropské unie čistým příjemcem. Ze společného rozpočtu dostává více peněz, než do něj odvádí. Například za loňský rok získala Česká republika z rozpočtu Unie o 45,3 miliardy Kč více, než zaplatila. V budoucnu se to ale může změnit.

Zastřílí si myslivci ještě olověnými broky?

správně a) Ano, ale nezastřílí si v mokřadech.

Evropská unie zakázala pouze užití olova v mokřadech. Takový zákaz už ale platí téměř ve všech zemích EU, včetně Česka. Olovo je jedovaté a představuje riziko i pro lidi, kteří pojídají zvěřinu. U dětí vede například k poruchám nervové soustavy. Ohledně dalších zákazů olova žádné rozhodnutí nepadlo.

Můžeme si dnes volně koupit rtuťové teploměry?

správně b) Ano, ale pouze tzv. „z druhé ruky”.

Evropská unie v roce 2007 schválila zákaz prodeje nově vyrobených rtuťových teploměrů. Netýká se ale teploměrů, které jsou už v oběhu. Ty se mohou stále prodávat a nakupovat „z druhé ruky”.

Zakázal nám Brusel žárovky?

správně b) Ano, ale jen ty se žhavicím vláknem.

EU nařídila postupné stažení klasických žárovek se žhavicím vláknem z trhu. Žárovky se 45 W totiž mají vysokou spotřebu. Nahradily je úsporné žárovky. Ty déle vydrží a šetří energie. Náklady za 25 let jsou skoro pětinové.

Zakázala nám EU nosit u sebe nůž?

správně c) Žádný takový zákon se nepřipravuje.

O zákazu nožů se doopravdy debatovalo v rámci výboru EP. Ten vydal zprávu, která návrh doporučila. Nejedná se ale o zákon. Členské státy se tím nemusí řídit. Zpráva se navíc dotýká pouze těch nejnebezpečnějších ozubených nožů a půlmetrových mačet.

Koupíme si v obchodě ještě křivou okurku nebo banán?

správně je b) Ano, pouze se sjednotily jakostní kategorie.

Evropská unie sjednotila jakostní kategorie, a to tak, aby obchodníci přesně věděli, jak budou vypadat banány, které si objednají. Pravidla o banánech byla nakonec zjednodušena a pravidla o okurkách zrušena. Křivé banány ani okurky tedy zakázané nejsou.

Zapálíme si ochucenou cigaretu?

správně a) Ano, ale jedině cigaretu s mentolovou příchutí.

Evropská unie ochucené cigarety skutečně zakázala, aby snížila atraktivitu kouření mezi mladými lidmi. Jedinou výjimku tvoří mentolové cigarety, které zůstanou v obchodech až do roku 2020.

Dostaneme ještě k nákupu igelitku zdarma?

správně c) Ne, igelitka bude dostupná za minimální poplatek.

Česká republika se připojila k EU a zavedla novelu zákona o obalech, podle které lidé nedostanou k nákupu igelitovou tašku zdarma. Navazuje na unijní směrnici, která chce omezit spotřebu lehkých plastových nákupních tašek.

Může se ještě v Česku vyrábět tradiční „tuzemák”?

správně a) Ano, zatím má Česko od EU výjimku.

Evropská unie sice zakázala kvůli složení používat název „tuzemský rum”, ale hlavním důvodem byl zákaz používání rakovinotvorné látky. Ta se nachází v rumovém aromatu, který je součástí „tuzemáku”. Česká republika a Slovensko si prosadily v roce 2018 pětiletou výjimku, aby se mohl „tuzemák” vyrábět.

Odzvonilo zabijačkám?

správně a) Českých zabijaček se žádný zákaz netýká.

Právo EU nezakazuje a ani nijak neupravuje pořádání zabijaček. Stará se pouze o ochranu spotřebitele a bezpečnost potravin. Zákony na poražení prasete si Česko zavádí samo.

Namažeme si na chleba pomazánkové máslo?

správně c) Ano, EU zakázala pouze slovo „máslo” v názvu.

EU nikdy nezakázala výrobu pomazánkového másla, jak se tradovalo. Pouze nařídila změnu názvu, jelikož slovo máslo je vzhledem ke složení zavádějící.

Dáme si ještě zlatavé hranolky a křupavé brambůrky?

správně c) EU pouze připravila tvrdší regulace pro výrobce těchto jídel.

Evropská komise připravila nařízení pro zpracovávání těchto potravin, aby se potenciální karcinogen akrylamid co nejúčinněji vyřadil z možné konzumace. Ten vzniká v připálených nebo víc propečených potravinách. Provozovatelé by tedy měli dbát na zdravější přípravu těchto potravin, žádné jiné omezení z tohoto nařízení nevyplývá.

Reklama

Doporučované