Hlavní obsah

Výuka posledních ročníků na plzeňské ZČU začne většinou ve středu

Foto: Seznam Zprávy

Výuka posledních ročníků na plzeňské ZČU začne většinou ve středu.

Reklama

Výuka studentů posledních ročníků bakalářského, magisterského a doktorského studia začne na Západočeské univerzitě (ZČU) po koronavirové přestávce v úterý nebo ve středu.

Článek

„Pro studenty ostatních ročníků připravila škola dva scénáře, optimistický a pesimistický,“ řekla mluvčí ZČU Šárka Stará.

Podle verdiktu vlády mohou ode dneška začít na vysokých školách individuální nebo skupinové konzultace nejvýše pro pět lidí. „Dnes se domlouvají na termínech. Někde začnou zítra, ale na většině fakult a kateder ve středu,“ řekla mluvčí. Fakulty dnes definují interní pravidla.

Studenti posledních ročníků všech vysokých škol v ČR mohou navštěvovat konzultace a absolvovat běžné a poté státní závěrečné zkoušky. „Neprobíhá standardní kontaktní výuka, ale konzultace domluvené s vyučujícími,“ řekla Stará. Aby se jich student mohl zúčastnit, musí být bez virových obtíží, nesmí být v karanténě a musí dodat písemné prohlášení, že v minulých dvou týdnech neměl příznaky virového infekčního onemocnění.

Studenti posledních ročníků mohou navštěvovat knihovny, laboratoře a praktickou výuky. „Vypsání konzultací a dalších forem výuky závisí na rozhodnutí každého pedagoga. Jde o možnost, nikoli povinnost, a to zejména u pedagogů spadajících do ohrožené skupiny, u níž se vyžaduje zvýšená obezřetnost,“ uvedla mluvčí ZČU.

Pro studenty ostatních ročníků vláda zatím nestanovila datum pokračování kontaktní výuky. Vedení ZČU však i na základě vyjádření ministra školství Roberta Plagy nepředpokládá, že by začala ještě tento semestr. „Harmonogram proto upraví tak, aby umožnil zakončení akademického roku. To může znamenat například vypsání zkoušek v červenci a srpnu nebo odklad termínu konce semestru,“ řekla Stará. Po návratu do školy bude na ZČU dvoutýdenní intenzivní bloková výuka v předmětech, které nelze realizovat distančně – praktická cvičení a laboratorní měření.

Optimistická varianta vychází z předpokladu, že by studenti nastoupili v červnu. Většina předmětů by se odučila distančně a podle vyučujících by tak mohly proběhnout i některé zkoušky. Závěrečné zkoušky by se konaly od června přes prázdniny i na začátku září. Nový semestr by začal normálně. Pesimistický scénář počítá s nástupem studentů až v září. Bloková výuka praktických předmětů by začala až počátkem září, což by se promítlo do termínů běžných i státních zkoušek. Zimní semestr by pak začal nejméně s dvoutýdenním zpožděním a pokračoval do ledna.

Reklama

Související témata:

Doporučované