Hlavní obsah

Výzkum: Babiš skrývá příbuzné před policií, říká většina. Aféru řadí vedle skandálů Rath, Nagyová a OKD

Výsledky výzkumu agentury Median.Video: Median, Seznam Zprávy

 

Reklama

Agentura Median publikovala bleskový výzkum, v němž oslovení zařadili dotační aféru českého premiéra mezi tři nejzávažnější kauzy posledních let. Zařadili ji na úroveň kauz, které vedly k pádu vlády Petra Nečase, Bakalových bytů OKD a korupčního případu Davida Ratha.

Článek

Šetření probíhalo ve dvou následujících dnech poté, co redakce Seznam zveřejnila v pondělí investigativní pořad Zvláštní vyšetřování. Reportéři Slonková a Kubík vypátrali pětatřicetiletého syna premiéra. Spolu se svým otcem a několika dalšími rodinnými příslušníky je Babiš junior stíhán v dotační kauze Čapí hnízdo. Policie jej dodnes nenašla ani nevyslechla. Reportérům řekl, že jeho otec chtěl, aby po vypuknutí celé aféry zmizel. Jak sám uvedl, skončil proti své vůli na okupovaném Krymu.

Do průzkumu Medianu se zapojilo 1 015 lidí starších osmnácti let, dotazování probíhalo osobně a pomocí webového formuláře, výběr byl kvótní. Většina oslovených nové informace v případu Čapí hnízdo zaznamenala, vyjadřovala se k baterii dvanácti otázek.

Z odpovědí vyplývá, že v součtu 57 % populace věří podezření, že se Andrej Babiš snaží, aby jeho blízcí nevypovídali policii. Přičemž 44 % to považuje za závažnou informaci.

Pokud jde o juniora – podezření, že syn Andreje Babiše musel odjet do zahraničí, aby nemohl vypovídat, věří v součtu 54 % oslovených. A 43 % to považuje za závažnou informaci.

Foto: Median

Median: Průzkum k Čapímu hnízdu.

54 % odpovědělo, že věří další z informací, které Seznam zveřejnil. Totiž, že zdravotnickou péči o Babiše mladšího, který podle svého otce trpí schizofrenií, má na starosti lékařka, která je napojena na hnutí ANO. Konkrétně jde o Ditu Protopopovou, která v podzimních volbách kandidovala jako lídryně hnutí na Praze 8 a předtím pro Babiše pracovala na ministerstvu financí; nyní působí na dalším resortu, který ovládá ANO – na zdravotnictví. 38 % respondentů to má za velmi závažnou informaci.

„Informace, které se týkají údajného vynuceného odjezdu syna Andreje Babiše, a obecně podezření z toho, že premiér se snaží, aby jeho blízcí v kauze nevypovídali, vnímají jako důvěryhodné a závažné zejména voliči opozičních pravicových stran a Pirátů, mladší respondenti a respondenti s maturitou. Informace považuje za důvěryhodné a závažné necelých 40 % voličů levicových stran (ČSSD, KSČM),“ napsali autoři zprávy Přemysl Čech, Daniel Prokop a Martin Kratochvíl v průvodní zprávě k výzkumu. „Ve vnímání se také liší pevní voliči ANO (jen okolo 8 % považuje tyto nové informace za důvěryhodné a závažné) a váhající voliči ANO (27 %), které mohla kauza ovlivnit.“

Nový díl investigativního pořadu Zvláštní vyšetřování: Průlomové svědectví v kauze Čapí hnízdo. Slonková a Kubík vypátrali zmizelého Babišova syna.Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

Median dále uvedl, že od srpna 2017, kdy do Poslanecké sněmovny přišla policejní žádost o vydání Babiše k trestnímu stíhání, narostl počet lidí, kteří kauzu považují za „velmi důležitou“ pro směřování politiky a společnosti v zemi z 23 % na 31 %.

Respondenti průzkumu pak dotační aféru českého premiéra řadí mezi nejdůležitější kauzy posledních let. Z baterie afér měli vybrat až tři případy, které se podle nich řadí mezi ty nejzávažnější prohřešky politiků či veřejných osob.

Čapí hnízdo do výběru zařadilo 41 % dotázaných. Více „bodů“ už posbírala jen aféra zneužívání tajných služeb Nečas–Nagyová, která vedla k pádu vlády (46 %) a postup Zdeňka Bakaly v kauze bytů OKD (44 %). Shodně (tedy 41 %) dopadla úplatkářská aféra Davida Ratha.

„Mezi 3 top kauzy posledních let řadí Čapí hnízdo zejména: voliči pravicové opozice (74 %), lidé s VŠ vzděláním (48 %), lidé z velkých měst (47 %) a lidé, kteří hodnotí negativně přínos Andreje Babiše české politice (95 %),“ uvedli autoři výzkumu (externí odkaz zde »).

Reklama

Doporučované