Hlavní obsah

Výzkum: Bojí se lidé více teroristů, nebo globálního oteplování?

Americká organizace Pew Research Center zkoumala, čeho se lidé nejvíce bojíVideo: Reuters, AP

 

Reklama

Od února do května odpovídali lidé na otázku, čeho se z hlediska národní bezpečnosti nejvíce obávají.

Článek

Vědci z americké společnosti Pew Research Center dali 42 tisícům lidí z 38 zemí světa na výběr z osmi různých hrozeb. V závislosti na regionu, v němž se země nachází, pramení pocit strachu z rozdílných věcí. Islámský stát a globální oteplování však vzbuzují obavy s přehledem nejčastěji. Dalšími variantami na výběr byli uprchlíci, kyberútoky z jiných zemí, stav globální ekonomiky, moc a vliv USA, Ruska nebo Číny. Česká republika součástí studie nebyla.

Islámský stát se jako největší hrozba objevil v sedmnácti zemích, především v Evropě, na Blízkém východě, v Asii a ve Spojených státech. Značný počet těchto zemí už útok IS zažil. Ve Francii Islámský stát zmínilo 88 procent, v Británii 70 procent.

V Evropě se vymykají dvě země - Maďarsko a Řecko. Maďaři uvádějí jako největší hrozbu uprchlíky ze zemí, jako je Irák či Sýrie. Obyvatelé Řecka se zase nejvíce obávají stavu globální ekonomiky.

Ve třinácti zemích, hlavně v Jižní Americe a Africe, lidé uvádějí jako největší zdroj svých obav globální oteplování. To se zároveň drží na druhém místě ve většině ostatních dotazovaných zemích, na prvním místě se objevilo například ve Švédsku, Kanadě nebo Španělsku. Nejméně se klimatických změn obávají v Rusku.

Výjimku tvoří Spojené státy, kde se globální oteplování posunulo až na třetí místo za Islámský stát a kyberútoky cizích zemí.

Reklama

Doporučované