Hlavní obsah

Výzkum: V Číně data ukládat nechceme, při výběru cloudu to však neřešíme

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Tuzemské firmy se při výběru úložiště moc nezabývají tím, kde jejich data budou. Přesto mají preference zemí, kterým věří. Své místo má v tuzemských kanceláří i papír, ke sdílení dat jej využívá polovina společností.

Článek

Zabezpečení dat a spolehlivost služby patří mezi nejdůležitější parametry, podle kterých se tuzemské firmy rozhodují při volbě cloudové služby. Vyplývá to z průzkumu STEM/MARK, který si nechala vypracovat společnost Algotech. Tyto dva faktory uvedlo 84, respektive 83 % respondentů.

Co je cloud

Cloud je zjednodušeně úložiště poskytované třetí stranou, ke kterému uživatelé přistupují vzdáleně. Jde o variantu vhodnou zejména pro firmy, které nemají vlastní hardware a software a je pro ně zbytečné jej kupovat.

Stále však platí, že data jsou uložena u externího zprostředkovatele.

Naopak země původu a fyzické umístění dat podle šetření zákazníky cloudových společností příliš nezajímají. Minimálně při výběru poskytovatele.

Z dalšího průzkumu, který pro Algotech STEM realizoval však vychází, že společnosti přeci jen mezi zeměmi rozdíly vnímají. Jako velmi a spíše bezpečné podle šetření nejčastěji označují Českou republiku a další státy Evropské unie. Výrazně hůř jsou na tom Spojené státy a pouhých 10 % označilo Čínu alespoň jako „spíše bezpečnou“ pro uchovávání dat.

„Sídlo i lokalita ukládání dat mohou mít zásadní dopady na firmy a přístup k jejich informacím či osobním údajům. Z toho pohledu je malé povědomí českých firem varovné,“ říká ředitel cloudových služeb Algotech Petr Loužecký.

„I když je internet klíčovým symbolem globalizace, v pozici poskytovatelů je poměrně logické přiklánět se k lokálnosti a místním firmám. Vyjma srozumitelnosti jde právě o jistý klid při vědomí, že vaše firemní data neopouští hranice vaší země,“ vysvětluje Loužecký vysokou důvěryhodnost České republiky pro tuzemské firmy.

Nadpoloviční většina, konkrétně 60 % dotázaných, bylo schopných identifikovat, které cloudové řešení používají. V současné době je necelých 40 % hyperškálových datacenter ve spojených státech, spravují je techničtí giganti Amazon, Microsoft a Google.

„Byť jsou data většiny českých uživatelů obsluhována datacentry v EU, deklarované obavy z úložišť v Číně jasně mluví proti globalizaci dat. Otevírá to také prostor pro otázky sdílení údajů na čínských zařízeních a skrze v Číně hostované aplikace,“ dodává Loužecký.

Cloud však není jediný způsob, který firmy používají pro ukládání, sdílení a práci s daty. Z průzkumu vychází, že jej využívá 43 % českých firem, 12 % jej používá pro osobní potřebu. Tři čtvrtiny respondentů používá elektronickou poštu a přes 60 % pracuje se sdílenými disky. Polovina firem pak sdílí data převážně v papírové podobě.

Reklama

Související témata:

Doporučované