Hlavní obsah

Významné gesto. Britská válečná loď proplula Jihočínským mořem

Foto: Shutterstock.com

Britská výsadková loď HMS Albion proplula kolem Paracelských ostrovů navzdory protestům Pekingu (Ilustrační foto).

Reklama

Britská loď proplula výsostnými vodami Paracelských ostrovů. Ty sice okupuje Čína, nárok si však na ně činí další dvě země.

Článek

Spornou oblastí Jihočínského moře, kterou si nárokuje Čína, proplula britská výsadková loď HMS Albion. Na plavidle o váze 22 tisíců tun, mířícím do vietnamského Ho Či Minova města, se nacházel kontingent britských vojáků. Informovala o tom agentura Reuters.

Albion proplul Jihočínským mořem, jmenovitě pak kolem oblasti Paracelských ostrovů. Na nich svou přítomnost posiluje právě Čína, nárok si však na něj činí také Vietnam a Tchaj-wan.

Čínská lidová republika si činí rozsáhlé nároky na oblasti Jihočínského moře, a to mnohdy v rozporu s mezinárodním právem. Okupací menších ostrovů tak usiluje o rozšíření oblasti svých pevninských vod (tj. oblast 12 námořních mil od břehu).

Právě pevninskými vodami Paracelských ostrovů loď britských mariňáků proplula. Uplatňovala tak podle anonymního vyjádření dvou zdrojů agentury Reuters své „právo na svobodnou plavbu“.

Peking na incident reagoval vysláním jedné fregaty a dvou vrtulníků, k žádnému střetu však nedošlo. Čínské úřady nicméně plavbu britské lodi vnímají jako narušení své bezpečnosti a suverenity. Británii vyzvala k tomu, aby okamžitě ukončila podobné „provokativní akce“.

Foto: Wikimedia.com/Petr Kadlec

Mapa ukazuje rozdělení teritoriálních vod podle úmluvy OSN.

Ze strany Spojeného království se tak jedná o jednoznačný signál, že neuznává čínské nároky na ostrovech v Jihočínském moři. Podle agentury Reuters však toto gesto přichází ve fázi citlivých jednání mezi Londýnem a Pekingem. Ostrovní království totiž usiluje o vytvoření obchodní dohody s Čínou, která by posílila soběstačnost Velké Británie po odchodu z Evropské unie, ke kterému dojde příští rok.

Zároveň však podle experta na Jihočínské moře osloveného agenturou Reuters Iana Storeyho toto gesto „potěší“ Spojené státy americké a prezidenta Donalda Trumpa. Stejně jako Británie je totiž pozice USA v rámci plavební svobody v Jihočínském moři vůči Číně kritická.

Reklama

Doporučované