Hlavní obsah

Vyzní vyšetřování zmizení argentinské ponorky San Juan do ztracena? Tragédie připomíná ruský Kursk

Mapa Jiřího Hoška: Tragédie argentinské ponorky San Juan připomíná ruský Kursk.

 

Reklama

44 argentinských námořníků z ponorky San Juan se domů ke svým rodinám už nikdy nevrátí. Zahynuli za dosud nejasných okolností v jižním Atlantiku na palubě svého podmořského stroje. Nic na tom nezměnila ani mohutná mezinárodní pátrací akce.

Článek

Zmizení San Juanu a hlavně hodně podivná, opožděná a mírně řečeno neúplná komunikace z oficiálních míst daly vzpomenout na katastrofu ruské ponorky Kursk před 17 lety. I tam jsme byli svědky dávkování pravdy, zatajování informací i vyslovených lží. Vrak Kursku už ležel více něž 48 hodin na mořském dně a ruská Severní flotila chrlila do světa zprávy o úspěšném průběhu cvičení, jehož se podmořský člun účastnil.

Podle Ondřeje Soukupa z Hospodářských novin byl Vladimir Putin v půli srpna 2000 ve funkci ruského prezidenta teprve pár měsíců a tedy relativně nezkušený. Ruská média vlastněná některými oligarchy byla ještě podstatně svobodnější a jejich zpravodajství bylo vůči ruské Severní flotile a politickému vedení země velmi kritické. „Ve vztahu ke sdělovacím prostředkům byla tragédie Kursku pro Putina zlomová,” dodává Soukup. Argentinská veřejnost volá po oficiálním vyšetřování ztráty San Juanu a po vyvození odpovědnosti. Ondřej Soukup připomíná, že v Rusku podobné šetření sice identifikovalo příčinu potopení Kursku, ale jinak vyznělo do ztracena.

Reklama

Související témata:

Doporučované