Hlavní obsah

Výzva pro budoucí filmaře, závod Zbraslav-Jíloviště i jídlo jako lék

Ranní vysílání Televize Seznam Ráno na Seznamu (5. 9. 2019).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ranní vysílání Televize Seznam.

Článek

Programové tipy Rána na Seznamu 5. 9. 2019

00:06 – Zprávy

06:18 – Nový program, který má mimo jiné za cíl pomoci znevýhodněným skupinám, přichází do Česka. Jeho anglický název je trochu krkolomný – Active Citizens Fund. Spravovat ho budou tři největší neziskové organizace: Skautský institut, Nadace Open Society Fund a Nadace Olgy Havlové. Více řekli šéfové organizací.

„Program je zaměřený na aktivní občanství. Cílem tedy je, aby se lidé zapojovali do veřejného dění a starali se, co se děje okolo nich,“ řekl Robert Basch, ředitel Nadace Open Society Fund. Podle něj v Češích přetrvávají pozůstatky dob vlády komunistů, a proto se do veřejného dění až tak nezapojují.

12:47 – Radek Hrdina živě: Muž v terénu se pokusí o paragliding

20:26 – Sledují vaše děti často displeje mobilů nebo brouzdají po internetu, aby si našly svůj oblíbený film? Nebo vás snad nutí hrát různé scénky? Pak tady pro ně něco máme. Mohou si totiž s pomocí odborníků natočit svůj vlastní film v týmu. Pomůže jim Muzeum Karla Zemana. Jak? Řekl nám to Jiří Forejt, dramaturg a lektor Free Cinema.

„Studenti nebudou využívat velké filmové kamery, vycházíme z toho, že dnes se dá film natočit i na iPhone, když k tomu přidružíte nějakou filmovou čočku. V programu budou dospívající děti, které mají velkou technickou gramotnost,“ řekl pro Seznam Jiří Forejt.

30:06 – Zprávy

45:14 – Infoservis: Stoupá zájem o výstavy?

47:46 – Radek Hrdina živě: Vzlétne muž v terénu do vzduchu?

01:00:09 – Zprávy

01:05:50 – O víkendu se jede jeden z nejstarších závodů v Čechách, Zbraslav–Jíloviště. V roce 1926 závod vyhrála nejznámější česká závodnice Eliška Junková. O její pohár se jezdí každoročně závod. Jaká je jeho historie a další zajímavosti, řekla ředitelka závodu Markéta Profeldová.

„V závodě jezdí vozidla vyrobená do roku 1939. Proto je možné vidět opravdové rarity,“ řekla Seznamu.

01:18:09 – Profesí a zároveň vášní Báry Wolfové Balcarové je zdravé jídlo. Do jaké míry právě jídlo ovlivňuje naše fyzické i psychické zdraví, může strava zlepšit zdravotní stav, nebo dokonce vyléčit i některé nemoci jako diabetes II. typu či vysoký krevní tlak? Dá se třeba jídlem zpomalit stárnutí nebo ovlivnit hormonální nerovnováha?

„Díky tomu, že správně nastavíme jídelníček a vyrovnáme příjem sacharidů a tuků, využíváme bílkoviny na zklidnění slinivky,“ vysvětlila Bára Wolfová Balcarová, jak jídelníček může částečně vyléčit cukrovku. Dodala, že v rámci metabolicky vstřícného stravování bychom neměli kombinovat více druhů bílkovin a více druhů ovoce.

01:30:11 – Zprávy

1:51:22 – Co uvidíte v nových dílech pořadu Záhady Josefa Klímy

Reklama

Související témata:

Doporučované