Hlavní obsah

Vzor pro EET v Česku: Chorvati zvýšili DPH pro hostinské

Andrej Babiš o EET a DPH.

 

Reklama

Chorvatský systém EET posloužil jako vzor pro zavedení systému v Česku. Chorvati při startu evidence snížili DPH pro restaurace, nyní sazbu daně vrací na původní úroveň.

Článek

Elektronická evidence tržeb funguje v Chorvatsku od roku 2013 a také tady vláda snížila DPH pro hostinské při jejím startu z 25 % na 10 %. Už o rok později sazbu ale zvedla na 13 % a nyní od Nového roku, aby zjednodušila daňový systém, vrací sazbu zpět na 25 %.

Právě chorvatským modelem EET se inspiroval ministr financí Andrej Babiš. A i v Česku se v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb daňová sazba v pohostinství k 1. prosinci loňského roku snižovala - z 21 % na 15 %.

Babišova argumentace byla jednoznačná. Snížit DPH u jídla v restauracích můžeme, protože díky EET se budou lépe vybírat daně. „Těch 15 procent je stále moc a cíleně bychom mohli někdy směřovat dokonce pod 10 procent," řekl na začátku prosince Seznam Zprávám Babiš.

Co říká Andrej Babiš a další ke startu EET:

Měli politici a úředníci ohledně EET pravdu? Podívejte se na sestřih výroků.

Podobného scénáře jako v Chorvatsku se podle ministra financí čeští hostinští obávat nemusí. Chorvatská EET se v Česku prý shoduje jen v systému zavádění a provozu. „S ekonomikou to nemá nic společného a samozřejmě jejich ekonomika má jiný charakter než naše,“ říká Babiš.

Reklama

Doporučované