Hlavní obsah

EET už pronikla do jídelních lístků. Pizza bude o 15 korun dražší, obědy o deset až dvacet

První hospody už zdražují kvůli EET.Video: Jarosl

 

Reklama

Den před spuštěním elektronické evidence tržeb se naplňují varování, že nová povinnost zvedne ceny v restauracích.

Článek

Zatím to byla jenom varovná slova, ale teď už jsou na stole jasná čísla.

Mnohé restaurace od 1. prosince znatelně zvyšují ceny. Zákazníkům to vysvětlují tak, že si musí vydělat na dražší provoz, který podle nich přinesl systém elektronické evidence tržeb. Někde za tím může být i další důvod: Potřebují nahradit výpadek příjmů, které před spuštěním EET nepřiznávaly a tudíž nedanily.

Chcete-li informaci o zdražování v restauracích na konkrétních číslech, stačí se pro příklad podívat na týdenní jídelní lístek v pizzerii Il nostro na pražském Smíchově.

Polévka v denním menu zdražila ze středy na čtvrtek o šest korun, pizza o 15 korun, pohyb cen dalších chodů pak toto zvýšení cen kopíruje - jde v průměru o rozpětí mezi 10 a 20 korunami.

Foto: Archiv

Jídelní lístek v pražské pizzerii: středa postaru, čtvrtek podle EET

Reportér Seznamu zjistil, že pizzerie Il Nostro není s posunem cen vzhůru sama, protože obědy přijdou od prosince dráž také v sousedním podniku Zlatý klas či nedalekém restaurantu Tradice.

„Zdražovat budeme. Bohužel to jinak udělat nejde. Co mám informace od jiných restauratérů de facto po celé Praze, tak to všichni vidíme stejně. V případě, že se náš stát snaží narovnávat podmínky, jako jsou v zahraničí, tak by měl myslet i na to, jaké tam jsou ceny. Jsou úplně někde jinde. Venku si dáte pivo za 4 eura, u nás za 40 korun," řekl Seznam Zprávám majitel restaurace Tradice na pražském Andělu Martin Veselý.

Že se ceny zvedly, není překvapivé. Například někdejší Babišova náměstkyně Simona Hornochová v rozhovoru pro Seznam uvedla, že se už při vzniku zákona o EET o cenovém dopadu na zákazníky mluvilo.

Co se na EET nepovedlo? Pusťte si, co říká bývalá Babišova náměstkyně:

Že ceny poletí se zavedením elektronické evidence tržeb není jen pražská záležitost. Agentura ČTK popsala například postoj restaurací a podnikatelů v Olomouci a okolí.

Ti hovoří o měsíčním růstu nákladů až v řádech desítek tisíc korun.

Například provozovatel lyžařského areálu a penzionů v Ostružné Petr Jonáš agentuře vypočítal, že EET bude jeho podnik ročně stát zhruba 300 tisíc korun. Část nákladů prý souvisí s pořízením a provozem online evidence tržeb přijatých od hostů v restauraci a penzionech. „Budu muset navíc zaměstnat dalšího člověka," uvedl podnikatel.

Podobně argumentují i další. Zdražení přesně neuvádějí, ale ani nevylučují, že k němu sáhnou.

Koneckonců jsou i restaurace, jež zavedení EET motivovalo k tomu, aby úplně zavřely.

Video: Pravou obětí jsou nejmenší hospody 

EET - konečná stanice.

Reklama

Doporučované