Hlavní obsah

Williamsová vyhrála Australian Open už těhotná, za rok chce být zpět

Williamsová už letos nenastoupí. Na kurt se chce ale vrátit hned příští rok.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Williamsová může jít ve stopách Kim Clijstersové, která po mateřské dovolené vyhrála tři grandslamy.

Článek

Grandslamová rekordmanka, tenistka Serena Williamsová, opět ukázala svou výjimečnost. Její mluvčí Kelly Bush Novaková potvrdila spekulace, že Williamsová čeká dítě se svým snoubencem, spoluzakladatelem sociální sítě Reddit, Alexisem Ohanianem. Sama hráčka spekulace rozvířila příspěvkem na sociální síti Snapchat. Fotku doprovodila textem „20 týdnů".

„Jsem šťastná, že můžu potvrdit informaci, že Serena čeká na podzim příchod potomka,” uvedla Bush Novaková.

Na těhotenství Williamsové by nic výjimečného nebylo, jenže finále posledního grandslamu v Austrálii ovládla na konci ledna. Tedy ve chvíli, kdy už měla být několik týdnů těhotná.

„Williamsová bude mít brzy svou vlastní novou radost, kterou bude moct objímat. Gratulujeme ke vzrušujícímu oznámení těhotenství," uvedl oficiální Twitter US Open.

Výhra nad sestrou a rekord

Australské finále sledoval celý tenisový svět. Nejenže v něm Williamsová porazila svou sestru Venus, ale připsala si i rekordní 23. grandslam. Na druhé místo historických tabulek tak odsunula Němku Steffi Grafovou.

Americká tenistka drží také rekord v nepřerušené vládě nad ženským tenisem. Jedničkou byla 186 týdnů v řadě, stejně jako Grafová. Momentálně je na žebříčku druhá. Ale minimálně ještě jednou ho ovládne, a to už 24. dubna.

Williamsová od australského finále nenastoupila. Kvůli údajnému zranění kolena vynechala plánované turnaje v Indian Wells a Miami. Budoucí matka vynechá celou sezónu 2017 a opět by se chtěla na kurty vrátit příští rok. Druhá na tenisovém žebříčku Angelique Kerberová bude moct Williamsovou sesadit z čela ještě do konce dubna, pokud na turnaji ve Stuttgartu dojde alespoň do semifinále.

Williamsová vyhrála rekordních 316 grandslamových utkání a se svou sestrou Venus nikdy neprohrála deblové finále, je také čtyřnásobnou olympijskou vítězkou.

„Brzy tu bude dětátko... Jsme tak šťastní a víme, že Serena bude skvělou matkou," napsal na Twitter bývalý americký tenista Andy Roddick.

V těhotenství klidně i maraton

Těhotenstvím přidala Williamsová další milník ve svém životě. Rozhodně to ale nemusí znamenat konec kariéry. Williamsová může jít ve stopách Kim Clijstersové, která po mateřské dovolené vyhrála tři grandslamy.

Americká tenistka není ale první vrcholovou sportovkyní, jež závodila těhotná. Norská běžkyně Ingrid Kristiansenová uběhla i s dítětem v břiše maraton za 2 hodiny a 33 minut. V roce 2014 překvapila francouzská biatlonistka Marie Dorinová Habertová, která trénovala i v pokročilém těhotenství. Stejně tak loni norská běžkařka Marit Bjorgenová.

Jak bezpečné je ale sportovat a závodit během těhotenství? Experti oslovení Mezinárodním olympijským výborem loni publikovali studii, podle níž není těhotenství překážkou ve vrcholovém sportu.

„Existuje jen několik vysoce kvalitních studií o těhotenství mezi elitními sportovci nebo těmi, kteří podávají vysoký výkon, ale zdá se, že mnoho z nich pokračuje ve cvičení během těhotenství a neovlivňuje je to negativně,” uvedla profesorka Kari Boová z Norské školy sportovních věd.

Podle Boové se nezdá, že by vrcholový sport ubližoval matce, nebo dítěti. Místo seznamu, co v těhotenství dělat, nebo nedělat má norská profesorka pro ženy jednoduchou radu: „Poslouchejte své tělo, a pokud se vám něco nezdá, je asi nejlepší přestat.”

Reklama

Doporučované