Hlavní obsah

You shall not play! Amazon zrušil vývoj očekávané hry ze světa Pána prstenů

Foto: Shutterstock.com

Dosud oficiálně nepojmenovaná hra se měla odehrávat ve světě Pána prstenů. Ilustrační foto.

Reklama

Amazon kvůli sporu s Tencentem nedokončí svoji RPG videohru založenou na Pánovi prstenů. Firmě se na videoherním trhu dlouhodobě nedaří.

Článek

Videoherní divize společnosti Amazon zrušila vývoj nepojmenované RPG hry založené na fantasy příběhu Pán prstenů od britského spisovatele J. R. R. Tolkiena. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Na projektu oznámeném v roce 2019 pracovali vývojáři z Amazon Game Studios společně s čínskou videoherní společností Leyou, kterou v loňském prosinci odkoupil technologický konglomerát Tencent za 1,5 miliardy dolarů.

Podle lidí obeznámených se situací vedla tato akvizice ke sporu firem Amazon a Tencent ohledně nových smluvních podmínek. Spor nakonec vygradoval až k úplnému zrušení práce na hře.

Společnost Amazon ve svém vyjádření potvrdila, že po akvizici firmy Leyou čínským konglomerátem Tencent nebyla schopná zajistit podmínky pro pokračování vývoje tohoto titulu.

Tým vývojářů, který na zrušené videohře pracoval, se přesune na jiné projekty. „Zbožňujeme Pána prstenů a jsme zklamaní, že tuto hru nedodáme svým zákazníkům,“ uvedla v prohlášení firma Amazon sídlící v americkém městě Seattle.

Zrušená videohra měla po svém dokončení být bezplatně přístupná pro počítače a herní konzole. Na základě obrovské fanouškovské základny ságy Pána prstenů se očekávalo, že se stane hitem. Amazon nyní zároveň pracuje na seriálu na motivy Pána prstenů pro svoji streamovací službu Prime. Produkce první série údajně stála Amazon 465 milionů dolarů.

Rušení a posouvání

Přestože Amazon vlastní videoherní streamovací platformu Twitch, která denně přiláká 26 milionů diváků, v produkci vlastních videoher se mu nedaří. Jeho divize Amazon Game Studios zatím od svého založení v roce 2014 nevydala žádný úspěšný produkt.

Vývoj očekávaného titulu Breakaway zrušila v roce 2018, po dvou letech práce na hře. Zadarmo dostupnou střílečku Crucible vydal Amazon v loňském květnu, po pěti měsících ovšem hru znepřístupnil. Jako důvod uvedl její neudržitelnou budoucnost.

Vydání svého MMORPG New World firma Amazon už poněkolikáté posunula, zatím to plánuje učinit na konci letošního srpna.

Podle agentury Bloomberg může za neúspěchy videoherní divize firmy Amazon její špatné vedení a kulturní střety vývojářů se zásadami společnosti. Agentura také během letošního ledna uvedla, že pro Amazon je videoherní divize primárně nástrojem, jak nalákat nové zákazníky k jejímu ekosystému Prime.

O videohry s motivy Pána prstenů každopádně za posledních několik let není nouze. Doposud aktivní je onlinovka LotR Online. V roce 2017 studio Monolith vydalo hru Middle-earth: Shadow of War. Studio Daedalic Entertainment plánuje v letošním roce vydat hru The Lord of the Rings: Gollum.

Reklama

Související témata:

Doporučované