Hlavní obsah

Z bahna, které vytěží z Matičního jezera, vytvoří nové břehy

Foto: wikimedia

Matiční jezero v Pardubicích.

Reklama

V Pardubicích začala druhá etapa revitalizace Matičního jezera. Sací bagr odstraňuje bahno ze dna. Sedimenty dělníci naplní vaky, které vytvoří nové břehy. Jezero je staré 110 let a je sedimentů plné.

Článek

Revitalizace celé vodní plochy skončí do konce listopadu, začala na podzim 2018. „V loňském roce odsála firma provádějící revitalizaci ze dna jezera 2 860 metrů krychlových sedimentů, letos v dubnu a srpnu to bude podobné, vaky s bahnem vytvoří další vrstvu zpevněných břehů,“ řekl náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).

Po vytvoření nových břehů přijde na řadu jejich modelace a výsadba zeleně. Jezero vzniklo oddělením slepého ramene Chrudimky a má plochu zhruba 20 000 metrů čtverečních.

Na jeho dně se během století usadilo podle geodetického výzkumu na 14 000 metrů krychlových sedimentů. „Pokud by nános bahna nebyl částečně odtěžen, jezero by mohlo zaniknout,“ uvedl Nadrchal.

„Před zahájením revitalizace byla jeho hladina již prakticky zarostlá stulíkem, který utlačoval lekníny, jež bývaly ozdobou vodní plochy,“ uvedl náměstek primátora.

Odborná firma postupně vytěží přibližně 40 procent nánosů, čímž obnoví život v jezeře a stabilizuje břehy poškozené erozí. Práce jsou rozdělené na dvě etapy, aby co nejméně rušily živočichy, například ohroženého skokana skřehotavého a zeleného.

V jižní části jezera odborná firma sediment nechá, tvar a strukturu dna upraví tak, aby vznikly vhodné podmínky pro ryby a obojživelníky, ale i pro vodní ptactvo.

„Pardubice plánovaly vyčištění Matičního jezera dlouhé roky. Až v roce 2018 město získalo na odbahnění dotaci. Celková cena by neměla překročit 20,2 milionu korun, z toho 17 milionů pokryjí evropské dotace,“ uvedl Nadrchal.

Reklama

Doporučované