Hlavní obsah

Z brankářské legendy klíčovou spojkou v Chelsea. Petr Čech v Angličanovi

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Petr Čech při své premiérové účasti v podcastu Angličan prozradil mnohé o zákulisí „své“ Chelsea.

Reklama

Článek

V čem je podle Petra Čecha výjimečný Thomas Tuchel, čemu fanoušci nerozumí ohledně VAR a kterého rozhodčího nemůže česká brankářská legenda vystát? Podcast Angličan analyzuje současnou Chelsea a Čechovu novou pracovní náplň.

Exkluzivním hostem podcastu Angličan byl Petr Čech, bývalý český reprezentační brankář, který v současnosti působí jako poradce Chelsea FC. Sám sebe označuje za spojku mezi vedením klubu a A-týmem, včetně kontaktů s klubovou akademií, skautingem nebo datovým oddělením.

Během své bohaté kariéry zářil Čech na anglické půdě v dresu londýnských velkoklubů – Chelsea a Arsenalu. V Chelsea, kde je klubovou legendou, dokázal český brankář za jedenáct let hned čtyřikrát vyhrát Premier League (2005, 2006, 2010, 2015), jednou Ligu mistrů (2012) a Evropskou ligu (2013).

39letý rodák z Plzně má na svém kontě rekordních 124 reprezentačních startů. Se svou profesionální kariérou se rozloučil v květnu 2019, ale ještě v prosinci 2020 naskočil při personální krizi za rezervní mužstvo Chelsea v rámci ligového utkání mládežnické Premier League (což neuniklo pozornosti podcastu Angličan).

A jaké má Petr Čech dojmy z víkendové porážky Bluesmanů 0:1 od Manchesteru City? „Rozhodně to nebyl náš zápas. Je potřeba ovšem zmínit, že v posledních třech vzájemných kláních jsme dokázali Citizens vždycky něčím přelstít a nakonec i porazit. Počtvrté už se zřejmě poučili. My jsme v sobotu prohráli zaslouženě, protože se nám nedařilo plnit předem stanovený taktický plán v průběhu zápasu, který se od zranění krajního beka Reece Jamese úplně nevyvíjel podle našich představ. Druhý poločas jsme se sice zlepšili a bylo tam pár slibných náznaků, ale ty jsme bohužel nedotáhli,“ přiznává Čech.

Jiří Hošek, autor podcastu Angličan, smeká před excelentním výkonem hostí pod taktovkou Pepa Guardioly: „City snad ani neměli jednu jedinou hluchou pasáž. Po devadesát minut honili hráče Blues po trávníku jako psi. Vynikající mi připadal zejména neúnavný Bernardo Silva nebo spolehlivý Rodri, který pochytal spoustu soupeřových přihrávek. Celkově byli Citizens dominantní a kompaktní a jejich hra tentokrát nepostrádala ani prvek překvapení před soupeřovou šestnáctkou.“

V otevřeném rozhovoru přišla řeč i na otázku přínosu Thomase Tuchela, německého kouče aktuálně ve službách Blues, který zvládl po loňském nahrazení Franka Lamparda za rekordně krátké období přetvořit do té doby málo úspěšné mužstvo Londýňanů na elitní celek. Výsledkem Tuchelovy práce byl květnový nečekaný triumf v prestižní Lize mistrů a celkové čtvrté místo v Premier League.

„Troufnu si říct, že jsme tu měli už za trenérské éry Franka Lamparda výborně poskládané mužstvo, které bylo kondičně nadprůměrně připravené, jenže tomu absolutně neodpovídaly výsledky. S angažováním Thomase Tuchela jsme získali výtečného psychologa a stratéga, který dokáže svým svěřencům předat to nejdůležitější jasně a jednoduše. Právě Tuchelův smysl pro efektivní komunikaci je asi jeho vůbec největší doménou. Tuchel umí snadno předat svou vlastní vizi všem hráčům. Postupně v hráčích vybudoval vítanou pohodu a s výsledky přišla i potřebná sebedůvěra,“ chválí si Petr Čech vliv kouče, jenž stojí za vzestupem Chelsea.

Čech ocenil i Tuchelovu schopnost vysvětlit hráčům, proč nejsou v základní sestavě, a udržet jejich pozitivní přístup k tréninku. A mimo jiné také Jiřímu Hoškovi popsal, jak je to v Chelsea s přestupy a co se musí stát, než velkoklub novou posilu skutečně přivede.

Jak se změnilo chování rozhodčích od dob aktivní hráčské kariéry Petra Čecha a jak se vyvíjel VAR v anglickém fotbale? Jaká je aktuální pracovní náplň brankářské legendy a jakému dalšímu sportu se věnuje? Poslechněte si speciální epizodu Angličana a nahlédněte s námi do zákulisí Chelsea!

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem, Jindřichem Šídlem a dalšími.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Poslouchejte každé úterý na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na twitterový účet @PodcastAnglican nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na e-mail jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované