Hlavní obsah

Z bývalé peletkárny v Orlickém Záhoří vznikl přestavbou kulturní dům

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Přestavba bývalé peletkárny v Orlickém Záhoří vyšla na 30,6 milionu korun. V objektu vznikl nový víceúčelový kulturní dům a zázemí pro dobrovolné hasiče. Revitalizace zchátralého objektu skončila během letních prázdnin.

Článek

Zhruba polovinu nákladů pokryla dotace z podprogramu Regenerace brownfieldů pro nepodnikatelské využití, který je součástí programu Podpora revitalizace území.

„Projekt za 30 milionů řeší rozsáhlou přestavbu budovy bývalé peletkárny na hasičskou zbrojnici včetně tří garážovaných parkovacích míst a šatny pro hasiče. V areálu bude umístěn obecní sklad a zázemí pro obecní techniku,“ uvedl Jiří Landa z odboru komunikace ministerstva.

Kulturní dům nabídne víceúčelový sál, keramickou dílnou, prostor pro vypalovací pece, cvičnou kuchyní, šatnu, kanceláře, ale také sklady, sociální zařízení nebo úklidovou místnost. Přístupy do kulturního domu jsou bezbariérové.

„Budova je vybavena novým systém vytápění, zdravotně technickými instalacemi, především novými rozvody vody a kanalizací, elektroinstalací a větracím systémem,“ uvedl Landa.

Pojmem brownfield se rozumí nemovitost, pozemek či areál, které ztratily svou funkci, jsou nevyužívané, zanedbané a často obsahují také ekologickou zátěž. V případě Orlického Záhoří se jednalo o prostory bývalé peletkárny, která byla v dezolátním stavu.

Orlické Záhoří se nachází za hlavním hřebenem Orlických hor, který v oblasti většinou tvoří přirozené pomezí mezi Českem a Polskem. Divoká Orlice mezi hřebenem Orlických hor a polskými Bystřickými horami vytvořila široké mělké údolí. Obec Orlické Záhoří má asi 200 stálých obyvatel, jejími částmi jsou osady Bedřichovka, Černá Voda, Jadrná, Kunštát, Trčkov a Zelenka.

Reklama

Související témata:
Orlické Záhoří

Doporučované