Hlavní obsah

Z čeho žije Babišův květinář? Oficiálně má skromné příjmy

Foto: Repro Instagram, Seznam Zprávy

Společné seflie Moniky Babišové a Ivana Šablatúry z prosince 2019. Kvůli komentáři k tomuto příspěvku se florista musel od manželky premiéra aspoň navenek vzdálit. V současnosti je Šablatúrův instagramový profil „zamčený“.

Reklama

Florista Ivan Šablatúra, který se rád fotil s Monikou Babišovou na párty, nechce mluvit o svých finančních poměrech.

Článek

Florista Ivan Šablatúra se loni proslavil jako společník Moniky Babišové na bujarých večírcích. Před Vánoci však na internetu zaperlil svým povýšeneckým komentářem, pohněval si tím premiéra a musel se stáhnout do ústraní.

S odstupem měsíců o sobě Šablatúra opět dává více vědět. Po opadnutí koronavirové krize znovu „rozkvetl“ jeho byznys - hlavně díky odkládaným svatbám, pro které slovenský aranžér navrhuje květinovou výzdobu. Ostatně svatbu v roce 2017 vyzdobil i manželům Babišovým.

Že se Šablatúrovi daří, vyplývá z příspěvků, které zveřejňuje na sociální síti Instagram. Chlubí se nejen svými květinovými výtvory, ale třeba i tím, že podstoupil laserovou operaci proti nadměrnému pocení, kterou pražská privátní klinika nabízí za desítky tisíc.

Oficiálně přitom Šablatúrovy příjmy nejsou nijak závratné. Veřejně dostupné prameny ho papírově řadí mezi „skromné“ podnikatele.

Proč se příjmy Ivana Šablatúry zabývat? Jde o člověka, který přinejmenším dříve patřil mezi nejbližší přátele manželky předsedy vlády. A také byl jakýmsi dvorním dodavatelem květin pro Babišovu rodinu. „Kytky u něj objednávám několik let a všechny si platím,“ řekl o něm Babiš v prosinci pro Blesk Zprávy. V době, kdy se řeší tvrdé postupy finanční správy vůči podnikatelům, které gradovaly za Babišova působení v čele resortu financí, jsou nápadné nesrovnalotsi mezi životním stylem a vykazovanými příjmy v premiérově okolí přinejmenším zarážející.

Slova o chudobě, která rozčílila Babiše

„My se bavíme na večírku a chudina u PC u fotek. Myslím, že všechno v pořádku,“ napsal Šablatúra loni v prosinci k selfie z vánočního večírku, kde byl společně s Babišovou. On v přestrojení za kardinála, ona v kostýmku ála děda mráz.

Neuctivá slova vzedmula vlnu kritiky, na kterou musel reagovat i premiér Andrej Babiš. Rodinného floristu, který ho na webu nazýval žoviálně „Aďo“, označil za arogantního hlupáka, který zneužil Moniku k reklamě.

Šablatúrovi bylo málo platné, že se omluvil, aspoň navenek musel svoje kontakty s Babišovými ztlumit.

Florista pocházející ze severoslovenského města Dolný Kubín podniká dvojím způsobem - samostatně jako živnostník a vedle toho coby jednatel firmy Fashionflowers, kterou vlastní napůl se společníkem Michalem Králem.

Jaké příjmy vykazuje Šablatúra přes živnost, není známo. Každopádně však finančnímu úřadu hlásí, že utrží do jednoho milionu ročně. Kdyby to bylo nad touto hranicí, musel by se povinně přihlásit jako plátce daně z přidané hodnoty. A v registru plátců DPH jako živnostník prokazatelně nefiguruje.

Zato firma Fashionflowers mezi plátce DPH patří. Šablatúra však nemůže říci, že by mohl těžit z její prosperity. Společnost s ručením omezeným funguje teprve třetím rokem a z posledních údajů ve Sbírce listin vyplývá, že za rok 2018 vykázala čistý zisk pouze šest tisíc korun při celkovém obratu 3,4 milionu.

Foto: Facebook Andreje Babiše, Seznam Zprávy

Andrej Babiš předává nastávající šéfce Evropské komise Ursule von der Leyenové kytici, kterou mu připravil Ivan Šablatúra. Ten se s tím tehdy pochlubil a nazval premiéra „náš Aďo“. Snímek je z července 2019.

Ve svém oboru přitom Šablatúra patří do vrchních cenových příček. Jeho služby využívají movitější svatebčané a lidé ze společenské smetánky, kteří za výzdobu platí i desítky tisíc. To platí například pro svatby na zámku Chateau Mcely na Nymbursku, který s Babišovým květinářem spolupracuje. Sám Šablatúra navíc zdůrazňuje, že se neomezuje jen na květiny a navrhuje i celkový design a podobu akce.

Seznam Zprávy Šablatúru několik týdnů s výše uvedenými údaji opakovaně konfrontovaly, florista však na žádosti o vysvětlení a o osobní schůzku nereagoval. Neodpověděl na maily, sms, nebral telefon. Neposkytl ani novější finanční výkazy firmy Fashionflowers za rok 2019, o které redakce požádala.

Zda má Šablatúra jiné příjmy, například jako zaměstnanec, tak zůstává neobjasněno. Nabízí se několik vysvětlení - květinář buď umně zakrývá svůj skromný životní styl, nebo se nechává vydržovat, anebo si část zakázek nechává platit „na ruku“ a vykazuje jen část skutečných příjmů. Tím by ovšem porušil zákon.

Foto: Repro Instagram, Seznam Zprávy

Monika Babišová na snímku z konce května se psem Ivana Šablatúry.

Jestli jsou účty vousatého floristy v pořádku, by musel posoudit finanční úřad. Záleží také na tom, zda Šablatúra či jeho firma zavedli elektronickou evidenci tržeb. Ta je pro květináře povinná už od roku 2017.

Stále přitom platí, že Šablatúra patří do okruhu přátel Moniky Babišové. Vypovídá o tom mimo jiné fotka s Šablatúrovým psem, kterou premiérova manželka zveřejnila na Instagramu koncem května.

Reklama

Doporučované