Hlavní obsah

Babiš si před krizí „uklidil“ ve své spící firmě, z vedení odešla Monika

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Chtěl si Babiš vylepšit pozici ve sporu o střet zájmů, nebo plánuje poslat prázdnou firmu do likvidace? Každopádně Moniku Babišovou z firmy AGABSY stáhl.

Reklama

Týden před vyhlášením nouzového stavu premiér Andrej Babiš zjednodušil stanovy ve své jediné přímo vlastněné firmě AGABSY. Z jejího představenstva vypadla manželka Monika.

Článek

Ve čtvrtek 5. března měl premiér Andrej Babiš celkem plný oficiální program. Dopoledne strávil na Karlštejně, kde symbolicky zahájil velkou opravu hradu, odpoledne se přesunul do Poslanecké sněmovny a odpovídal na ústní interpelace.

Bezpochyby se tento den premiér zabýval také šířením koronaviru, který se už tehdy masivně šířil Evropou. V Česku se do tohoto dne nákaza prokázala u dvanácti lidí. Zastavilo se letecké spojení se severní Itálií a Jižní Koreou, už předtím se přestalo létat do Číny. V dalších dnech přibývala nová opatření a následující týden vláda vyhlásila nouzový stav.

Právě 5. března se však Babiš věnoval také svým soukromým záležitostem. Konkrétně jediné akciové společnosti, kterou před třemi lety nepřevedl pod svěřenské fondy a zůstal u ní zapsaný jako přímý stoprocentní vlastník.

Jde o společnost AGABSY, v podstatě nečinnou firmu, jejímž jediným majetkem bylo podle poslední účetní závěrky za rok 2018 necelých 300 tisíc korun na účtech.

Podle notářského zápisu Babiš 5. března změnil strukturu firmy a kromě jiného odvolal svoji manželku Moniku z jejího představenstva.

Důvody této změny a její načasování zůstávají nevysvětlené. Na dotazy Seznam Zpráv se nevyjádřil ani Babiš, ani jeho vládní mluvčí Vladimír Vořechovský, ani jediný současný člen představenstva AGABSY a zároveň šéf právní divize Agrofertu Alexej Bílek.

Společnost AGABSY se původně jmenovala Kostelecké maso uzeniny, s výrobou masných produktů pod podobně znějící značkou z koncernu Agrofert však nemá nic společného.

Na začátku roku 2017, kdy zpřísněný zákon o střetu zájmů Babiše jako člena vlády donutil, aby aspoň přerušil vlastnický vztah s Agrofertem a dalšími firmami, se spekulovalo o tom, že právě AGABSY může posloužit jako zastřešující entita pro Babišovy podniky. Následně by se tato společnost přesunula pod svěřenský fond.

Nasvědčoval tomu nejen název firmy, který evokoval zkratky pro slova Agrofert, Andrej Babiš a SynBiol, což je holding zahrnující údajně soukromé investice šéfa hnutí ANO. Ve skutečnosti i sem proudí firemní finance, protože SynBiol vznikl odštěpením od Agrofertu.

Stanovy společnosti byly na konci roku 2016 upraveny způsobem, jenž s odstupem připomíná personální obsazení svěřenských fondů - předsedou představenstva se stal zmíněný Babišův dlouholetý spolupracovník Alexej Bílek, místopředsedou generální ředitel Agrofertu Zbyněk Průša a třetí členkou Monika Babišová, tehdy ještě premiérova družka. Předsedkyní dozorčí rady se stala finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková a dalšími členy jiní vedoucí právníci skupiny Libor Široký a Václav Knotek.

Plánům s přesunem společnosti AGABSY do svěřenských fondů nasvědčovaly také detailně zpracované podmínky ve stanovách pro rozhodování představenstva nebo nakládání s akciemi. S jejich převodem muselo souhlasit představenstvo, a tedy i Monika Babišová.

Nakonec však Babiš tuto firmu k vyvedení agrochemického impéria ze svého přímého majetku nepoužil, Agrofert rozdělil mezi dva svěřenské fondy a do druhého vložil i holding SynBiol.

Podle aktuálního dokumentu, který je uložen ve sbírce listin a na nějž už dříve upozornil publicista David Klimeš, se Babiš 5. března dostavil do kanceláře dvorního notáře Agrofertu Svatopluka Procházky (ten sídlí ve stejné budově na pražském Chodovci jako Babišovy svěřenské fondy nebo centrála hnutí ANO) a nechal sepsat nové stanovy.

Ty jsou podstatně jednodušší než ty předešlé. Jediným členem představenstva zůstal právník Bílek, v dozorčí radě je zapsaná už pouze Procházková. Vypadly podrobné pasáže o akciích.

Co premiér uvedenými změnami sledoval, se dá vzhledem k jeho mlčení nanejvýš odhadovat.

Jelikož Babiš čelí poměrně vyhraněnému právnímu stanovisku Evropské komise, že může stále řídit Agrofert a tím pádem je ve střetu zájmů, nabízí se jako jedna z možností, že chtěl vylepšit svoji pozici odstavením manželky Moniky z představenstva AGABSY.

„Umím si představit, že s ohledem na to, že Andreji Babišovi jsou vyčítány rodinné vazby ve svěřenských fondech v osobě manželky, přebral si to tak, že když ze společnosti AGABSY Monika Babišová zmizí, může to vypadat lépe,“ uvedla pro Seznam Zprávy advokátka Anna Dolejská, která formulovala žaloby namířené proti Babišovu střetu zájmů pro Českou pirátskou stranu nebo senátora Lukáše Wagenknechta.

Podle Dolejské však ve skutečnosti taková změna nic nemění na Babišově propojení na Agrofert přes jiné osoby, konkrétně přes Bílka a Procházkovou. Advokátka také připomněla, že loňský audit bruselských právníků se firmou AGABSY nezabýval.

Další možností může být příprava společnosti k jiným změnám, nebo k likvidaci. S jednoduššími stanovami by likvidace firmy byla rychlejší. Nebo se Babiš chce firmy zbavit a převést ji na někoho jiného.

„Každopádně je velmi nepravděpodobné, že by někdo přistoupil ke změnám ve společnosti v takovém rozsahu samoúčelně, zvláště v době, kdy se rozjíždí pandemie koronaviru a jediný akcionář je premiérem této republiky a jistě má mnoho jiné práce a starostí,“ dodala Dolejská.

Nad termínem změny se pozastavil také analytik protikorupční organizace Transparency International Milan Eibl, který se Babišovým střetem zájmů také dlouhodobě zabývá. „Je to zvláštní změna ve zvláštní dobu, ale s ohledem na současný stav AGABSY se těžko hledá vodítko, které by vysvětlilo, kam se ubírá budoucnost této společnosti,“ uvedl analytik.

Reklama

Doporučované