Hlavní obsah

Z KLDR hlášeno zemětřesení u místa jaderných zkoušek. Čína míní, že mohli zkoušet zbraň

Zemětřesení v Severní Koreji: přírodní původ, nebo test rakety?Video: Reuters

 

Reklama

KLDR ve čtvrtek sice pohrozila zkouškou silné zbraně, mezinárodní agentura monitorující jadernou aktivitu CTBTO tvrdí, že s největší pravděpodobností ale nyní nešlo o test zbraně.

Článek

V Severní Koreji bylo v sobotu zaznamenáno zemětřesení o síle 3,4 stupně, které mělo ohnisko na zemském povrchu. Podle BBC to bylo asi 50 kilometrů od výchozího místa předchozích jaderných testů.

Podle agentury Reuters o tom informovaly úřady sousedních zemí.

Čínská geologická služba nejdříve uvedla, že se zřejmě jedná o důsledky exploze. Podobná zemětřesení v minulosti obvykle následovala po zkouškách jaderných zbraní.

Jihokorejská meteorologická agentura zemětřesení potvrdila, avšak její prvotní odhady spojují otřesy s tektonickou činností. Postoj, že zemětřesení bylo přirozené, opírá o to, že nebyly zjištěny zvukové vlny způsobené umělým zemětřesením, uvedla agentura Reuters.

Mezinárodní agentura monitorující jadernou aktivitu CTBTO upozornila, že šlo o slabší otřesy než při minulých jaderných pokusech. Organizace se domnívá, že zemětřesení nezpůsobil další armádní test Severní Koreje. Mohlo by jít ale o následné otřesy jaderné zkoušky, kterou KLDR provedla 3. září.

„Momentálně nejpravděpodobnější hypotézou je, že se jedná o následek předchozí události, která byla obrovská a stále může mít následky na oblast zlomu,“ uvedla pro AFP Lassina Zerbová, výkonná tajemnice CTBTO.

Video: Válka ostrých slov Trump versus Kim

Trump versus Kim. Válka ostrých výroků.

Pchjongjang však ve čtvrtek sdělil, že chystá dosud nejsilnější test vodíkové bomby. Severokorejský vůdce si od úterního projevu ve Valném shromáždění OSN vyměňuje ostré výroky s americkým prezidentem Trumpem.

Dosud poslední jaderný test provedl severokorejský režim 3. září. BBC připomíná, že zprávy geologického průzkumu USA ho nejprve zaznamenaly na stupni 5,6 a v hloubce 10 kilometrů, později změnily hodnotu na 6,3 a hloubku na 0 km.

Video: Írán navzdory Trumpovi zkusil balistickou střelu

Íránská státní televize v pátek odvysílala záběry úspěšného testu balistické střelyVideo: AP

Reklama

Doporučované