Hlavní obsah

Z vepřína v Letech odvezli poslední zvířata. Místo se uvolňuje pro romský památník

Vepřín v Letech.Video: Jaroslav Kejzlar, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministerstvo kultury se už na podzim dohodlo na odkupu vepřína v Letech za zhruba 450 milionů korun a firma Agpi finišuje s vyklízením areálu.

Článek

Z areálu vepřína společnosti Agpi v Letech u Písku odvezly ve středu po osmé ráno kamiony posledních 330 zvířat.

Jde o další postupný krok, kterým se místo, kde byl za války tábor pro Romy, uvolňuje pro stavbu důstojného památníku romského holokaustu.

Další krok by podle informací Seznamu měl přijít ve čtvrtek, kdy má být do katastru zapsáno jako majitel areálu Muzeum romské kultury v Brně. Stát pak firmě Agpi převede peníze za uvolněný areál.

Jak řekl reportérovi Seznamu přímo v Letech představitel společnosti Agpi, v příštích dvou týdnech bude firma ještě z areálu vepřína odvážet zbývající zařízení, aby místo zcela uvolnila.

Video: Z vepřína v Letech zmizela poslední zvířata

Z vepřína v Letech zmizela poslední zvířata.Video: Jaroslav Kejzlar

Poté, jak minulý týden uvedl pro Seznam ministr kultury llja Šmíd, začnou vznikat plány na nový památník.

V Letech byl za druhé světové války koncentrační tábor pro české Romy, odkud byli věznění deportováni do nacistických vyhlazovacích táborů. Řada Romů držených v nelidských podmínkách zahynula přímo v Letech.

V éře totalitního Československa byl na místě tábora postaven právě velkokapacitní vepřín a teprve po téměř třiceti letech od pádu komunismu se státu podařilo dohodnout se s jeho privátními majiteli na odkupu, který umožní stavbu důstojného pietního místa.

Ještě během tohoto roku by měl být areál vepřína asanován a v roce 2019 pak ministerstvo vypíše architektonickou soutěž, aby rozhodlo o tom, jak bude nový památník vypadat.

Hotový by měl být v roce 2020.

Samo ministerstvo bude čerpat peníze na stavbu nového památníku z Norských fondů, konkrétně částku 1 milion eur, což je zhruba 25 milionů korun. Samotná příprava místa před stavbou piety bude stát dalších 129 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované