Hlavní obsah

Pan Okamura o romském holokaustu nic neví, jen vaří z vody a zraňuje city Romů, říká historička

Historička Jana Horváthová - Okamura o romském holokaustu nic nevíVideo: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Pan Okamura o holokaustu nic neví a jeho snaha se ze svých slov vykroutit je úsměvná,“ říká v rozhovoru pro Seznam.cz historička Jana Horváthová. Navazuje tak na čtvrteční protestní pochod, jehož se v Brně zúčastnilo přibližně 250 lidí, aby odsoudili nedávné výroky představitelů hnutí SPD o romském táboře v Letech u Písku.

Článek

„Politici, kteří zpochybňují romský holokaust za druhé světové války, hluboce zraňují city lidí, již v koncentrácích přišli často o celé rodiny,“ říká v rozhovoru pro Seznam.cz Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury v Brně.

Není se svým názorem jediná. Asi 250 lidí se ve čtvrtek večer v Brně zúčastnilo průvodu se svíčkami. Chtěli pokojně připomenout oběti romského holokaustu. Zároveň odsoudili nedávné výroky představitelů hnutí SPD o romském táboře v Letech u Písku. Organizátoři průvodu je považují za nepřijatelné popírání romského holokaustu, nehorázně hrubé vůči obětem a jejich rodinám.

„Je to naše národní ostuda,“ řekl o výrocích politiků z hnutí SPD romský hudebník Gejza Horváth. Varoval před vyvoláváním strachu a protiromských nálad a před rozeštváváním společnosti populistickými politiky.

Zlehčování utrpení romských obětí holokaustu odsoudili také předseda Židovské obce Brno Jáchym Kanarek a brněnský primátor Petr Vokřál (ANO). „Byť jsme si to asi málokdo připouštěli, stále ještě existuje riziko, že mezi námi jsou lidé, kteří se na základě tohoto populismu snaží posílit svoji moc,“ řekl Vokřál.

V čele průvodu drželo několik lidí romskou vlajku. Jinak žádné transparenty, žádné skandování. „Chceme, aby to byla pokojná připomínka obětí holokaustu,“ uvedl koordinátor akce Robin Stria.

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura v lednu řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později vzal zpět vyjádření o chybějícím plotu. V dopise Židovské obci v Praze se distancoval od zpochybňování utrpení obětí v letském táboře, Romům se ale zatím za své výroky přímo neomluvil.

Poslanec hnutí SPD Miloslav Rozner kritizoval odkup vepřína nedaleko pietního místa v Letech a použil slova „neexistující pseudokoncentrák“. Oba politici čelí kvůli výrokům trestním oznámením, lidovci navrhují odvolání Okamury z funkce místopředsedy Sněmovny. Hovoří se o možnosti zavedení významného dne, který by připomínal oběti romského holokaustu.

Za výroky o Letech v minulosti čelili kritice také někdejší prezident Václav Klaus a nynější premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Reklama

Doporučované