Hlavní obsah

„Z videokonferencí se mi už točí hlava.“ Jak vedení Prahy žije v karanténě

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Pražský primátor Zdeněk Hřib i další radní jsou v karanténě.

Reklama

Vedení Prahy řídí již týden hlavní město přes videokonference. Důvodem je pozitivní test na koronavirus, který měl minulý týden náměstek primátora Petr Hlubuček.

Článek

Ještě před týdnem byli pražští politici v nejistotě.

Poté, co se potvrdil pozitivní test na nový typ koronaviru u náměstka primátora Petra Hlubučka (Spojené síly pro Prahu), obávali se další členové z vedení města, zda se také nenakazili.

Politici z koaličních stran se rovněž přeli, kvůli komu musí všichni do karantény. Minulý týden v pondělí – den poté, co Hlubuček onemocnění oznámil, s ním totiž strávili sedm hodin na jednání rady.

A protože se s ním do kontaktu dostali také poslanci Patrik Nacher (za hnutí ANO) a Jan Čižinský (Praha Sobě), ovlivnila hrozba nákazy i jednání Sněmovny. Její šéf Radek Vondráček (ANO) tehdy vyzval další poslance, aby znovu během jednání nosili roušky.

Zatím všechny testy politiků (někteří je absolvovali už dvakrát) však byly negativní. A tak si politici oddechli.

„Všechny testy dopadly negativně, takže čekáme na doběhnutí karantény,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

„Nikdo si ani nestěžoval na to, že by se u něj nějaké příznaky objevily,“ řekla pražská radní Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu).

Další radní Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu) podotkl, že zdravotní komplikace nemají zatím ani úředníci magistrátu. „Pokud vím, nikdo nebyl pozitivně testován,“ doplnil.

V karanténě jsou až do 29. června všichni radní a vedle nich i někteří opoziční zastupitelé a také úředníci magistrátu.

„Myslím si, že jsou všichni klidní, protože se ukázalo, že se pravděpodobně nikdo další nenakazil,“ uvedl radní Adam Zábranský (Piráti).

Od minulého týdne tak radní pracují z domova a primátor a spol. řídí hlavní město online.

Náměstek primátora Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu) uvedl, že se mu z těchto celodenních videokonferencí už točí hlava. „Už se všichni těšíme na normální práci,“ napsal Hlaváček.

„Byli jsme připraveni na podobný scénář. V pondělí zasedala dokonce i rada, a to bez jakýchkoliv potíží,“ podotkl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Petr Hlubuček předminulý víkend strávil v Krkonoších, kde se účastnil výstupu na Sněžku. Společně s ním tam byl také zastupitel z Prahy 4 Lukáš Zicha s přítelem.

Právě partner Zichy, jak psaly Seznam Zprávy, měl před týdnem také pozitivní test na nový typ koronaviru. A ten se nyní potvrdil již u třetího účastníka tohoto výletu. Nejde však o politika.

Reklama

Doporučované