Hlavní obsah

Z Vietnamu přijdou ještě miliony roušek. Stojí za tím poradce komunistů

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěch Filip.

Reklama

Vietnamská firma dodá České republice šest a půl milionu ústenek. Za obchodem stojí dosud málo známá postava česko-vietnamských vztahů.

Článek

Přestože se už vládě během koronavirové krize podařilo po počátečním nedostatku doplnit chybějící ochranné pomůcky, mělo by Ministerstvo zdravotnictví v nejbližších týdnech dostat ještě miliony ústenek z Vietnamu. Objednány jsou od vietnamské firmy Royal Invesco, která Česku už 500 tisíc ústenek dodala.

Seznam Zprávy už uvedly, že za obchodem stál hlavně lobbing předsedy českých komunistů Vojtěcha Filipa u prezidenta Vietnamu či aktivita velvyslance v Hanoji Vítězslava Grepla.

Smlouva s ministerstvem byla podepsaná v první polovině března. Původně se mělo jednat o dodávku deseti milionů roušek, avšak zatím jich dorazil jen zlomek - 500 tisíc, protože vietnamská vláda uvalila na vývoz ochranných pomůcek embargo.

To však nyní padlo a zbytek ústenek by mělo Česko dostat v nejbližších týdnech.

„Vietnamská vláda zrušila embargo na vývoz ochranných pomůcek, takže firma Royal Invesco dodá do půlky května dohromady sedm milionů roušek,“ řekl Seznam Zprávám vietnamský podnikatel Tien Tran Manh, dlouholetý poradce předsedy českých komunistů Vojtěcha Filipa.

Tuto informaci následně potvrdilo i Ministerstvo zdravotnictví, které čelí kritice za nákupy ochranných pomůcek od pochybných firem. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ale celou situaci obhajuje tím, že na výběr kredibilních firem je málo času a důležité pro jeho resort je hlavně to, že firma dodá ochranné pomůcky v požadované kvalitě.

V dodávce z Vietnamu se zásadně angažoval už jmenovaný Filipův poradce Tien Tran Manh. Jak už Seznam Zprávy popsaly, využil přitom dobrých kontaktů na nejvyšší představitele vietnamské vlády. „Vietnamské dodávky měly být v Česku mnohem dřív, ale vše zkomplikovalo embargo vietnamské vlády. Na chvíli to vypadalo, že přijde jenom ta první dodávka na 500 tisíc kusů roušek,“ doplnil poradce komunistů.

Právě vietnamský podnikatel Tien byl ten, kdo pomohl velvyslanci Greplovi vytipovat vietnamskou firmu na dodání ochranných pomůcek. Kromě toho se netají ani tím, že je jeho poradcem. „Pan Grepl mi volal, zda bych neuměl sehnat nějakou vietnamskou firmu, která by České republice dodala ochranné pomůcky,“ popisuje Manh, který dle svých slov řadu let doprovází Vojtěcha Filipa na zahraniční cesty do Vietnamu.

Foto: Facebook/Vojtěch Filip

Návštěva Vojtěcha Filipa ve Vietnamu v roce 2018. Tien Tran Manh (úplně vlevo).

Říká, že na těchto cestách se spřátelil s řadou ředitelů vietnamských nemocnic. „Právě tito ředitelé, které díky našim cestám znám, mi doporučili firmu Royal Invesco. Jedná se o firmu, která vietnamským nemocnicím dodává ochranné pomůcky. Tento kontakt jsem následně předal panu Greplovi,“ vysvětlil muž, který je také více než rok zapsán jako asistent komunistického poslance Daniela Pawlase.

Ten jako jeden z důvodů, proč si na místo asistenta vzal právě vietnamského podnikatele, uvedl, že si rozumí a chtěl mu usnadnit přístup do Poslanecké sněmovny. „Tien už dlouho předtím navštěvoval pana Filipa, takže tímto krokem, že si ho vezmu k sobě, jsem mu vlastně pomohl s pohybem po Sněmovně,“ vysvětloval poslanec Seznam Zprávám.

S předsedou komunistů Vojtěchem Filipem má tak Tien Tran Manh nejtrvalejší vazbu. Velmi úzce spolupracují posledních 12 let, i když, jak vietnamský poradce říká, se seznámili o hodně dříve. „Seznámili jsme se, když byl Vojtěch Filip podnikový advokát v Českých Budějovicích. Tam bylo jazykové středisko a já jsem se tam učil česky,“ líčí Tien Tran Manh.

Ten říká, že důvodem, proč se jejich vztahy utužily, byl obchod mezi Českem a Vietnamem. „Po sametové revoluci jsem chtěl dostat české firmy na vietnamský trh,“ popisuje Tien Tran Manh.

Na řadě projektů prý spolupracoval s bývalým ministrem zahraničí Janem Kavanem. „S Janem Kavanem jsme se snažili do Česka dostat vietnamské zdravotní sestry, objížděli jsme jednotlivé kraje,“ vysvětluje. „Z projektu ale nakonec sešlo,“ uzavírá Tien Tran Manh.

Reklama

Doporučované