Hlavní obsah

Za 101 let nikdo v NHL nedokázal to, co mladý Čech. Čím student mechaniky zaujal Ameriku?

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Hokejový rozhodčí Libor Suchánek se probojoval do NHL: V minulé sezoně v ní debutoval, za výkony si jako první člověk v historii nenarozený v Severní Americe vysloužil oficiální jednocestnou smlouvu.

Reklama

Čárový rozhodčí Libor Suchánek se stal prvním rozhodčím narozeným mimo Severní Ameriku, který ve 101leté historii získal v NHL oficiální jednocestnou smlouvu.

Článek

Být hokejový rozhodčí je něco jako dělat revizora v MHD. Můžete být ve své práci třeba nejlepší, jenže v Česku vás lidi moc rádi mít stejně nebudou. Rozhodně to ale neznamená, že se vám nemohou splnit sny.

Tak jako Liboru Suchánkovi. Čárový rozhodčí, který pár sezon řídil nejvyšší českou soutěž, ve svých 29 letech přepsal 101letou hokejovou historii slavné NHL. O víkendu podepsal jako vůbec první rozhodčí nenarozený v Severní Americe s ligou oficiální jednocestnou smlouvu.

Suchánek odpískal 37 zápasů NHL už loni, to ale ještě pendloval mezi slavnou ligou a farmářskou AHL. Vedení zámořské soutěže si chtělo vyzkoušet nejen jeho rozhodcovské kvality, ale i mentální odolnost.

V minulosti působili v NHL formou podobných dvoucestných smluv ještě dva další rozhodčí z Evropy. Švéd Marcus Vinnerborg a Rus Jevgenij Romasko, který letos v létě souboj o pozici mezi elitou vzdal a zamířil do Kontinentální ligy. Ani jeden se ani po letech nedokázali vyrovnat s odlišným životním stylem, jazykem, jiným hokejem než v Evropě a hlavně brutální kanadsko-americkou konkurencí.

Podívejte se na exkluzivní reportáž Seznamu: Rozhodčí Stanislav Barvíř vás provede zákulisím zápasu Tipsport Extraligy.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

„Nevěděl jsem, jak zvládnu nejlepší ligu světa. Jestli jsem na to dost dobrý a jestli budu mít dost respektu od hokejistů,“ přiznával i Libor Suchánek obavy, které příchod na kanadsko-americkou scénu rozhodčího doprovázejí.

Během krátké chvíle se musel naučit pískat hokej jinak. V NHL byla odlišná pravidla pro vhazování, k dispozici coach challenge (Trenérská výzva) a v neposlední řadě se na úzkém kluzišti rozhodčí musí naučit pohybovat, aby hráčům nepřekáželi. Třeba sezením na mantinelu, což v Evropě nedělají.

Na to všechno Suchánkovi stačila jedna jediná sezona. Zvládl ji očima zámořských šéfů tak skvěle, že o víkendu podepsal luxusní kontrakt. „Padli jsme si do noty, všichni ostatní ho uznávají. Na ledě umí ty správné věci,“ vysekl Suchánkovi poklonu manažer sudích Chris Edwards.

Suchánek se v Severní Americe usadil v Hershey, v menším městě v Pensylvánii. Lokalitu mu doporučila samotná liga, protože se z místa dobře cestuje na zápasy po celém východním pobřeží.

Od nové sezony už Suchánek bude z amerického domova vyrážet výhradně jen do nablýskaných arén NHL.

A taky si výrazně polepší finančně. Podle různých zámořských serverů se plat čárového rozhodčího v americké lize pohybuje mezi 110 až 240 tisíci dolarů na sezonu, v závislosti na výkonnosti a zkušenostech. Je to jen zlomek z toho, co vydělávají hokejisté.

Přesto je to několikanásobek toho, kolik by si byl Suchánek schopný vydělat v Evropě.

Návrh dvoucestné smlouvy, se kterou v NHL působil minulou sezonu, mu do e-mailu přistál jen pár dnů před státnicemi. Suchánek doma v Plzni studoval mechanické inženýrství, kterému v tu chvíli věnoval maximální pozornost. Mělo být jeho budoucností.

To, že by se jednou mohl živit jako rozhodčí v NHL, tehdy v Česku nikoho nenapadlo. „Mým plánem bylo pokračovat v extralize a propracovat se třeba na mezinárodní turnaje,“ řekl Suchánek oficiálnímu serveru NHL.com.

V Česku totiž čároví rozhodčí nemají nárok na to dostat profesionální smlouvu, proto mají všichni z nich vlastní civilní zaměstnání a zápasy Tipsport Extraligy pískají na úkor vlastního volna.

Pro zábavu a pro drobný přivýdělek. Čárový sudí je v Česku placený honorářem, za jedno utkání si vydělá 3 400–5 200 korun. Počet zápasů, který ale za měsíc nebo sezonu odpíská, nemá garantovaný. Stačí jedna chyba a vedení ligy jej může z listiny rozhodčích vyloučit.

To ostatně popisuje i exkluzivní dokument, který na podzim v prostředí hokejových rozhodčích Seznam natočil. Prostředím civilního zaměstnání i extraligového zápasu diváky provedl Stanislav Barvíř. Jak rozhodčí cestují na zápas a co se děje v jejich kabině během něj si můžete připomenout ve videu.

Suchánek si na rozdíl od bývalých českých kolegů civilní zaměstnání hledat nemusí. Dokázal něco, co nikdo jiný před ním. Jako čárový rozhodčí se bude živit výhradně hokejem, a to na nejlepší světové scéně.

Jen pro úplnost: V Severní Americe působí ještě jeden český rozhodčí, který touží se do NHL jednou probojovat. Na listině rozhodčích pro farmářskou AHL figuruje jméno pětadvacetiletého Petra Hejny.

Ten na rozdíl od Suchánka ale neprošel systémem hokejového svazu. V Česku neodpískal jediné utkání, rozhodčí se z něj stal poté, co v Praze sekl s kariérou juniorského hokejisty ve Slavii a odstěhoval se do New Yorku.

„Skoro rok jsem pracoval jako stěhovák. Načerno, bez papírů, pro nějakého Afghánce. Nějak jsem to přežil a v dalším roce jsem začal,“ popisoval Hejna v rozhovoru pro deník Sport. Trvalo mu tři roky, než se probojoval na listinu sudích pro AHL. V NHL zatím odpískal jeden přípravný zápas.

Objeví se někdy na ledě se Suchánkem?

Reklama

Související témata:

Doporučované