Hlavní obsah

Za deset let bude Číňanů nejvíc v historii, pak přijde nezastavitelný pád

Populace Číny dosáhne vrcholu v roce 2029, bude mít 1,44 miliardy obyvatel. Pak bude počet obyvatel klesat.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Čína se v posledních letech potýká s nízkou porodností, přestože ukončila politiku jednoho dítěte. Zemi hrozí nedostatek lidí v produktivním věku.

Článek

Růst populace Číny dosáhne vrcholu v roce 2029 na hodnotě 1,44 miliardy obyvatel. Poté nastane „nezastavitelný pád“, uvádí čerstvá studie vypracovaná pro čínskou vládu místní akademií společenských věd (CASS). Autoři varují před nepříznivými dopady očekávaného demografického vývoje. V roce 2018 se porodnost snížila o 15 %, počet narozených dětí byl nižší než 15 milionů, píše agentura Reuters.

Podle aktuálního odhadu OSN žije v Číně 1,41 miliardy lidí, napsala BBC. Studie CASS uvádí, že země musí přijmout opatření, díky nimž by se dokázala vypořádat se stárnutím populace a poklesem počtu obyvatel v produktivním věku. Tyto faktory by údajně mohly přinést „velmi nepříznivé společenské a ekonomické důsledky“.

Ve snaze zvrátit nastolený trend Čína v roce 2015 ukončila takzvanou politiku jednoho dítěte zavedenou v roce 1979. Podle CASS nyní velikost pracovní síly v zemi stagnuje, přičemž nízká míra porodnosti by mohla přinést další problémy.

Důvodů pro nízkou porodnost je podle průzkumů hned několik, rostoucí cena zdravotní péče, rostoucí cena bydlení, sňatky v pozdějším věku a nízká míra motivace.

Nový výzkum naznačuje, že do roku 2050 počet obyvatel Číny klesne na 1,36 miliardy a za dalších 15 let by se mohl propadnout až na 1,17 miliardy lidí, pakliže porodnost zůstane nízká.

Reklama

Související témata:

Doporučované