Hlavní obsah

Za hranice od května, nebo až za rok. Vyberte si, politici se neshodnou

Foto: Profimedia.cz

Miloš Zeman by hranice rád viděl zavřené na rok, řekl v neděli.

Reklama

Jak se v Česku budou otevírat hranice? Zástupci státu o tom ani dál nemají jasno. Zatímco podle ministra zdravotnictví bude brzy možné vyjet do sousedních zemí, prezident Miloš Zeman chce hranice zavřít na celý rok.

Článek

Tématem pravidelného pondělního zasedání vlády bude i tento týden koronavirus.

Kromě debaty o dalším navýšení deficitu státního rozpočtu bude tentokrát na pořadu schůze i další úprava pravidel pro cestování za hranice – zejména kvůli podnikání nebo práci.

Lidé se totiž kvůli cestování stále častěji obrací na nejvyšší představitele státu, a ti zatím přicházejí se zcela protichůdným přístupem. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka by se část hranic mohla otevřít už v květnu. Naopak Miloš Zeman navrhoval zavřít hranice až na jeden rok.

V nejistotě tak i dál zůstává čtvrt milionu Čechů, kteří pracují v zamrazeném odvětví cestovního ruchu.

Nejasné hranice

Česká republika jako vůbec jediná demokratická země v reakci na epidemii koronaviru zcela uzavřela hranice.

„Je třeba si uvědomit, že naše hranice nejsou zavřené. Jsou jen téměř nepropustné kvůli různým doprovodným opatřením,“ snažil se to v pátek mírnit epidemiolog Roman Prymula.

Ten přitom před několika týdny proslul výrokem, že úplně by Česko mohlo znovu otevřít hranice až za dva roky. To vyvolalo vlnu negativních reakcí a vláda později Prymulova slova mírnila.

I ministr zahraničí Tomáš Petříček však v neděli v České televizi opatření uzavřít české hranice bránil.

„Okolní evropské státy vydaly velmi podobná opatření, já si za tím vládním rozhodnutím stojím,“ řekl v Otázkách Václava Moravce.

V pondělí by vláda měla strategii částečného uvolňování opatření na hranicích řešit. „Otevírání hranic bude, aby lidé mohli víc jezdit do práce, podnikatelé mohli víc jednat s partnery za hranicemi a aby nemuseli nutně do karantény, když je teď i možnost testování větší,“ řekl Petříček.

Cestování v rámci EU bude na dohodě

Ministr ale upozornil, že možnosti cestování budou záležet i na postoji sousedních zemí. V té souvislosti připomněl, že například Polsko se staví k pendlerům, kteří pracují v Česku, restriktivněji než ČR. A dodal, že z toho důvodu nejde říct konkrétní termín, kdy by Češi mohli znovu opouštět hranice.

„Budeme vycházet z doporučení, která jsou v cestovní mapě, jak se vrátit k normálu. V doporučení je především postupovat ve fázích,“ dodal Petříček s tím, že nejdříve se Česko otevře zejména sousedům.

Konkrétní termíny ale slibovat nechtěl. Vláda podle něj s vládami Rakouska nebo Slovenska o co nejmenším omezení vzájemných hranic komunikuje už dnes. Jde především o to, aby mohli dál bez omezení fungovat tzv. pendleři nebo lidé, kteří mají v sousedních zemích svoje příbuzné.

Při uvolňování restrikcí pro turistiku ale bude nutná určitá koordinace v celé Evropské unii a bude záležet na epidemiologické situaci v jednotlivých státech. „Do Španělska nebo Itálie to ještě dlouho možné nebude,“ dodal Petříček.

Česko také kvůli nedostatku hlavně sezónních pracovníků v zemědělství jedná s Ukrajinou o návratu tisíců tamních krajanů zpět do ČR. Zatím to ale kvůli špatné situaci s koronavirem na Ukrajině nepovolila tamní vláda.

Zeman: Zavřít hranice na rok

Naopak Miloš Zeman v neděli přišel s ostřejším prohlášením – Česko by podle něj mělo zavřít hranice na jeden rok.

V pořadu Press klub na Frekvenci 1 to zdůvodnil tím, že by si lidé měli vychutnat krásy české krajiny. Sám prezident prý plánuje strávit léto znovu na Vysočině.

„Trvale zastávám názor, že by hranice měly být uzavřeny rok, nikoliv dva roky, a to proto, aby výjezd nevyvolal vlnu epidemie, což se může stát zejména v případě, když vyjíždíte do zemí, kde ta epidemie ještě neskončila,“ řekl Zeman.

Chorvatsko nebo Slovensko už letos

Cestovní kanceláře, hotely a další podnikatelé v cestovním ruchu žádají vládu, aby uvedla alespoň předběžné termíny otevření hranic. Vývoj v tuzemsku ani v okolních státech však podle kabinetu zatím nelze předvídat.

„Dnes nevíme, jestli přijde druhá nebo třetí vlna. Dnes to můžeme nějak plánovat, ale moudřejší budeme na konci května,“ řekl v sobotu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s tím, že neomezené cestování za hranice nebude otázkou letošní sezóny.

S původním nápadem nechat hranice zavřené na jeden nebo dva roky přišel v březnu jeho náměstek Roman Prymula.

Do zemí s nízkým rizikem nákazy by podle vlády ale mohlo být možné vycestovat už letos. Jedná se například o Slovensko nebo Chorvatsko. Podle cestovních kanceláří je z letních destinací příznivá situace i v Bulharsku.

O dvoustranných dohodách o výměně turistů by se podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže mohlo jednat také s Řeckem, Thajskem, Vietnamem nebo Maledivami. V ČR platí omezení volného pohybu od 16. března.

Reklama

Doporučované