Hlavní obsah

Za kulisy: Jak ministr Vojtěch ztratil u Babiše další body

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš

Reklama

Prohra ministra zdravotnictví. Kontrolu nad projektem chytré karantény převzal místo jeho resortu sám premiér a jeho Rada vlády pro bezpečnostní rizika.

Článek

Den po návratu z bruselského summitu EU se minulou středu v poledne dozvěděl premiér Andrej Babiš zprávu, která ho zaměstnala na celý zbytek týdne.

Experti ze skupiny COVID19CZ mu potvrdili zprávy z médií, že nejdůležitější nástroj na ochranu před koronavirem - projekt takzvané chytré karantény, kterou v čase jarní vlny epidemie vytvořili - fakticky nefunguje.

A že to tak je hlavně od doby, kdy na konci května opustila projekt armáda a předala ho do rukou Ministerstva zdravotnictví.

Premiér o problémech v projektu nevěděl, podle informací Seznam Zpráv spoléhal na to, že vše má pod kontrolou ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a že premiéra o všem dostatečně informuje.

„Působilo to dojmem, že Vojtěchův resort zvládne vše sám. Zejména posledních 14 dnů se mi zdálo, že dostáváme minimum informací, nebyl plán ani systém. Pytlíkovali to sami. Jako by měli na zdravotnictví pocit, že už se vracíme do normálu,“ řekl Seznam Zprávám jeden z členů vlády.

Podle tohoto zdroje si na nedostatek podkladů a dat ze zdravotnictví stěžovali nejen ministři za ČSSD, ale i ti z hnutí ANO.

Babiš si pak pozval ministra Vojtěcha na kobereček, kde chtěl vysvětlení, jak je možné, že se mu nepodařilo projekt rozjet.

„Dostal od premiéra po*eb,“ říká zdroj blízký vedení Úřadu vlády. „Při řešení, jak z toho ven, pak se vším, co navrhoval Babiš, souhlasil. Dohodli se na lepší organizaci a koordinaci informací, armáda pomůže,“ dodal tento zdroj.

V zákulisí se i mluvilo o možnosti, že bude Vojtěch odvolán, avšak to podle dvou členů vlády zatím není na pořadu dne. Babiš by tím totiž potvrdil chyby na straně hnutí ANO, což je to poslední, co by chtěl před blížícími se krajskými volbami.

V dalších dnech se tedy začalo řešit, jak chytrou karanténu opět nastartovat.

Mezi prvními návrhy, kdo by nad ní převzal dohled, bylo jméno bývalého Vojtěchova náměstka a nyní vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly.

To se však nelíbilo sociálním demokratům, zejména ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi, který tlačil na to, aby se projekt dostal pod kompetence armády. „Armáda to zvládala, a pokud se ukáže, že to Ministerstvo zdravotnictví není schopné garantovat, vrátíme to armádě,“ uvedl Jan Hamáček o víkendu.

Proti takovému návrhu - že by se do chytré karantény vrátila armáda - se veřejně postavil právě Adam Vojtěch.

Hamáček však jako zbraň do vyjednávání pak vytáhl možnost, že když se nevrátí armáda, mohl by opět aktivizovat krizový štáb, v jehož čele stál v jarní vlně epidemie (a přineslo mu to podle průzkumů veřejného mínění body).

Bylo tak třeba udělat kompromis.

Babiš ho oznámil nejprve nenápadně, když ve svém obvyklém nedělním hlášení na Facebooku opětovný nástup vojáků do chytré karantény zmínil a mluvčí ministerstva obrany ho následně potvrdil novinářům.

V pondělí pak byl nový plán oznámen brzy dopoledne po zasedání Bezpečnostní rady státu (viz následující infobox).

Nové řízení chytré karantény

Projekt bude kontrolovat Rada vlády pro bezpečnostní rizika.

Radu řídí premiér Andrej Babiš, místopředsedy rady jsou Jan Hamáček a Adam Vojtěch.

Kromě nich jsou členy týmu Roman Prymula, ministr obrany Lubomír Metnar, dva vládní zmocněnci, místopředseda Rady Asociace krajů Jiří Běhounek a náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny David Šmehlík.

Pod radou bude fungovat centrální řídící tým, v němž bude hlavní hygienička Jarmila Rážová, dva členové armády a dva lidé z Ministerstva zdravotnictví.

Armáda by měla zajistit vertikální fungování projektu, které dosud podle kritiků chybělo.

„Chytrou karanténu je třeba řídit armádním stylem, tedy činit povely shora, kterými se budou jednotlivé hygieny v krajích řídit. Teď každý postupoval jinak, na jihu Čech vše fungovalo, naopak u moravskoslezské hygieny byl zmatek. To by se teď mělo za pomoci armádních představitelů zlepšit,“ dodal Seznam Zpráv zdroj blízký vedení vlády.

Reklama

Doporučované