Hlavní obsah

Za kulisy pádu bojovníka proti Huawei. Klíčové teď je, kdo jej nahradí

Foto: ČTK/Šálek Václav, ČTK

Dnes již bývalý ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušan Navrátil.

Reklama

Co vedlo k pádu muže, který poukázal na technologická nebezpečí produktů čínského gigantu Huawei pro Českou republiku?

Článek

Ta zpráva byla překvapivá. Vláda v pondělí jednomyslně odvolala ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušana Navrátila. Jeho úřad v uplynulých dvanácti měsících patřil k těm nejtvrdším v přístupu vůči čínským firmám v čele s Huawei. A to nejen doma, ale i ve světě. Stál za jeho odvoláním právě tvrdý postup vůči Číňanům?

Tři na sobě nezávislé zdroje z bezpečnostní komunity i NÚKIB se shodly, že primárním důvodem byly dlouhodobější problémy v komunikaci mezi ředitelem Navrátilem a premiérem Andrejem Babišem. „Podle všeho to nevypadá, že by mělo jít o účelové odvolání. Klíčové bude, jak se nastaví výběrové řízení na nového ředitele,” uvedl pro Seznam Zprávy vysoce postavený zdroj z NÚKIB, který si přál zůstat v anonymitě. I další dva jeho kolegové z branže potvrdili, že Navrátilův problém spočíval v tom, že neuměl dostatečně prodat práci svého týmu.

Klíčové nyní bude, jakým způsobem se nastaví podmínky výběrového řízení. „Nepřekročitelnou podmínkou na nového ředitele by mělo být, aby uchazeči disponovali prověrkou na stupeň přísně tajné. Tu by měli mít již ve chvíli, kdy se do soutěže přihlásí – ne že si ji dodělají až v průběhu funkce. Pokud dojde k naplnění tohoto kritéria, neměl bych o nového šéfa NÚKIB příliš strach,” dodal zdroj Seznamu z inkriminovaného úřadu.

Zmiňovaní experti se rovněž domnívají, že problematické by nemuselo být ani finální složení výběrové komise. Vláda do ní nominuje celkem pět osob, které se v bezpečnostní sféře těší vysoké důvěryhodnosti: ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku, Úřadu pro zahraniční styky a informace Marka Šimandla a Vojenského zpravodajství Jana Berouna, dále půjde o vládního zmocněnce pro informační technologie a digitalizaci Vladimíra Dzurillu a odborného náměstka ministerstva vnitra Jiřího Nováčka. Další dva členy by do komise měla vyslat opozice, o jejich jménech s opozičními partajemi promluví ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček.

Manažerské nedostatky

Vicepremiér zároveň potvrdil, že s předsedou vlády Navrátilovu pozici řešil delší dobu. „I po konzultacích, které jsem vedl s příslušníky bezpečnostní komunity, jsem došel k závěru, že je potřeba, aby úřad dostal nový impulz, aby přišel někdo, kdo má dlouhodobější vizi fungování úřadu, kdo je schopný reagovat na aktuální výzvy. To bohužel pan ředitel nebyl,” pronesl ministr vnitra Hamáček. Babiš doplnil, že důvodem Navrátilova odvolání byly profesní nedostatky. „Vláda jednomyslně přistoupila k odvolání pana Navrátila z důvodu, že funkci ředitele NÚKIB nevykonával v požadované kvalitě a s potřebnou odborností a projevovaly se jeho nedostatečné manažerské a komunikační schopnosti,” uvedl šéf hnutí ANO.

NÚKIB na sebe upozornil přesně před rokem, kdy varoval před používáním výrobků čínských firem Huawei a ZTE – a to jak hardwaru, tak softwaru. Už tehdy se úřad dostal do konfliktu s Babišem, kterému vadilo, že varování vydal bez předložení analýzy dopadů na státní tendry. Letos na začátku ledna se pak o NÚKIB otřel prezident Miloš Zeman, který varoval, že kvůli chování úřadu vůči Huawei mohou být v ohrožení investice automobilky Škoda Auto v Číně. Premiér následně prezidentova slova popřel.

Reklama

Doporučované