Hlavní obsah

Za kulisy sestavování vlády: Proč se ČSSD pouští do hazardu s Babišem?

Jindřich Šídlo: Bude vláda Andreje Babiše ve finále viset na hlasech Tomio Okamury a jeho SPD? Video: Sabina Slonková, Seznam Zprávy

 

Reklama

ANO, sociální demokraté a podpora komunistů. Premiér Andrej Babiš vytvořil rekord ve vládě bez důvěry, teď má konečně na dohled kabinet s důvěrou. Šéfreportér Seznamu Jindřich Šídlo rozebírá, proč se ČSSD do riskantního podniku pouští.

Článek

„Sociální demokraté do vlády chtějí. Udělali zhruba tuhle úvahu: Když zůstanou v opozici, budou jednou ze sedmi menších opozičních stran. Navíc uvažují tak, že pokud někde v budoucnu vznikne centrum opozice proti Andreji Babišovi, ze kterého možná vzejde příští či přespříští předseda vlády, bude to někde na pravém středu. To se jich netýká,“ myslí si Šídlo.

Připomíná, že ČSSD ohrožuje na životě dluh za Lidový dům. I proto dělá strana kroky, které jsou velmi riskantní.

Jaký je rozdíl pro stranickou pokladnu, když sedí partaj ve vládě, nebo v opozici? Máme se bát zvýšeného vlivu a sebevědomí komunistů? A přežije Babišův nový kabinet do konce roku? Proč se nakonec může smát Tomio Okamura a jeho SPD? I na to odpovídal Jindřich Šídlo v rozhovoru s investigativní novinářkou Sabinou Slonkovou.

Rozhovor je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete sledovat v pondělí od 20:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované