Hlavní obsah

Za letání s dronem hrozí novinářům v Myanmaru vězení

Novináři stanuli před soudem v Myanmaru kvůli létání s dronemVideo: AP

 

Reklama

Dva novináři a dva barmští státní příslušníci jsou souzeni za nezákonné použití dronu nad parlamentem v hlavním městě Myanmaru Neipyijto.

Článek

Soud poslal do vězení dva novináře a dva Barmánce. Důvod? Údajně nezákonné létaní s dronem nad budovou myanmarského parlamentu v hlavním městě Neipyijto.

„Abych byla upřímná - každý den, když stojíme před soudem, nevíme, co se děje. Nerozumíme jejich právnímu systému. Nerozumíme jejich jazyku a vlastně nám ani nic nevysvětlili,” sdělila médiím souzená novinářka.

Novináři v Myanmaru natáčeli dokument pro turecký rozhlas a televizi. Což je možná jádro celé kauzy. K incidentu došlo právě ve chvíli, kdy mezi Tureckem a Myanmarem panuje napětí. Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan totiž obvinil Myanmar z teroru a genocidy páchané na pronásledované muslimské menšině Rohingů. S tím myanmarští představitelé nesouhlasí.

Muslimští Rohingové čelí v převážně buddhistické Barmě dlouhodobě diskriminaci. Úřady v Myanmaru je považují za přistěhovalce z Bangladéše, kteří do země přišli většinou v dobách britské koloniální nadvlády a v Myanmaru jsou nelegálně.

Příslušníkům menšiny proto úřady odmítají udělit občanství, omezují jejich svobody a neuznávají je jako etnikum. Od konce srpna uprchlo z Myanmaru více než 600 tisíc Rohingů.

Reklama

Související témata:

Doporučované