Hlavní obsah

Bytovku chudých nájemníků zlikvidovali za necelý rok. Záběry, proč města ze severu píší Babišovi

Rok s obchodníky s chudobou. Takhle dopadl dům v Jirkově.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zástupci čtyř severočeských měst se obrátili na premiéra, aby vláda zakročila proti obchodu s chudobou.

Článek

Ještě před rokem bylo v bytovém domě v Jirkově živo, ale problémy už byly na obzoru.

Na vstupních dveřích se objevila výstraha, že budou kvůli neplatičům zastaveny dodávky tepla a teplé vody.

Teď už je celý činžák vybydlený. Na schodišti se válí zapomenutý nábytek a vyvrácené dveře (jak uvidíte na videu v úvodu tohoto textu).

Jen další smutný příklad, proč města ze severu republiky tlačí na vládu a na Andreje Babiše, aby přestali slibovat a skutečně něco udělali s obchodem s chudobou.

Právě zmíněnou jirkovskou bytovku totiž položilo právě to, že tu majitelé bytů nabízeli lidem na podpoře bydlení za předražené nájemné. Mohli ho nadsadit, protože za nájemníky na dávkách ho stejně doplácel stát. Peníze skončily u majitelů bytů, ale ti z nich neplatili ani základní náklady na bydlení. Dům byl v dluzích a pak bez tepla, teplé vody a elektřiny. A nakonec bez nájemníků.

V Jirkově přitom podobný osud hrozí i dalším domům.

„Zhruba ve třetině ze tří tisíc bytů, které jsou ve Společenství vlastníků bytových jednotek, jsou majitelé, kteří byty neužívají a dále je pronajímají,“ říká místostarostka Jirkova Dana Jurštaková.

Hned čtyři města, kromě Jirkova ještě i Chomutov, Klášterec nad Ohří a Kadaň, se proto už před několika měsíci obrátila na vládu. V lednu pak napsala přímo premiérovi Babišovi.

Nyní přišla odpověď, že je premiér chápe, ale pro města to je jen naděje na změny.

„Neusnuli jsme na vavřínech. Budeme si hlídat, jestli se skutečně můžeme od příštího roku dočkat změny zákona, aby nemohly být dávky zneužívány,“ říká starosta Kadaně Jiří Kulhánek.

Starostové jsou proto připraveni se spojit s dalšími městy v Ústeckém a Karlovarském kraji a znovu se ozvat, pokud by měli pocit, že se na změnách přestane pracovat.

Zastupitelé zmíněných severočeských měst Andreji Babišovi navrhli, aby se dávky na bydlení zastropovaly na úrovni nájemného bydlení v obecném bytě v dané lokalitě.

K tomu je nutné získat data za jednotlivé obce, v jakých částkách se nájemné u nich pohybuje a jaké jsou průměrné náklady na energie. Zpracováním těchto informací má vzniknout takzvaná cenová mapa.

A právě zde Andrej Babiš v dopise starostům dal konkrétnější termín. „Provedení sběru dat je reálné do poloviny letošního roku,“ sliboval v dopise předseda vlády.

Podle zástupců měst, kde úřadují obchodníci s chudobou, je nutné problém řešit prakticky hned. Starostové se obávají hlavně toho, že obchodníci s chudobou hledají neustále nová místa, kdy by mohli začít skupovat byty.

„Vezměte si případ Janova, kde jsou prázdné domy a za dotace se teď bourají. Kde ti lidé dneska jsou? Jsou v našich městech. Stále migrují,“ dodává Štefan Drozd, starosta Klášterce nad Ohří.

„Čas už není, písek se už podle mého názoru z přesýpacích hodin vysypal. Důkazem jsou každodenní příběhy na sídlišti,“ říká Milan Märc, náměstek primátora v Chomutově.

Reklama

Doporučované