Hlavní obsah

Za odběr plazmy dostanou dárci v Nemocnici Znojmo od čtvrtka 700 korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Dárci krevní plazmy dostanou od čtvrtka za odběr v Nemocnici Znojmo 700 korun, o 200 korun více než dosud. Cílem navýšení peněžní odměny je získat pro hematologicko-transfuzní oddělení víc dárců.

Článek

Odebraná plazma slouží primárně pro potřeby pacientů nemocnice, často se podává lidem s velkým krvácením například u velkých operací nebo po porodu.

„Plazmu získáme jednak jako složku při zpracování odběru plné krve, jednak při takzvaném aferetickém odběru. Při něm dárci odebereme pouze plazma a ostatní součástí krve vracíme zpátky do krevního oběhu spolu s fyziologickým roztokem, který doplní odebraný objem. Získaná plazma z odběrů plné krve je dále využita buď pro přímé podání pacientovi, nebo se z ní vyrábí různé životně důležité léky, takzvané krevní deriváty,“ uvedl primář oddělení Jan Simonides

Krevní plazma slouží pro přenos cukrů, tuků, hormonů, produktů metabolismu či látek podílejících se na udržení správné krevní srážlivosti a obranyschopnosti organizmu. Projevy nerovnováhy ve složení plazmy v důsledku různých nemocí se projeví otoky, krvácením, tvorbou sraženin a infekcemi. Plazma se podává pacientům s velkým krvácením, ale je nutná i pro pacienty při takzvané předoperační přípravě u stavů, kde je porušené srážení krve z nejrůznějších důvodů.

Pacienti po operacích s velkou ztrátou krve, šokovým stavem či po těžkých popáleninách dostávají krevní derivát albumin. Pro pacienty trpící vrozené krvácivou chorobou je rovněž k dispozici krevní derivát, který obsahuje koagulační faktory, které se jim netvoří. Tito pacienti vyžadují léčbu doživotně. „Krevní deriváty jsou aplikované pacientům s vrozenou čí získanou poruchou imunity a v důsledku toho trpící na opakované těžké infekce. Máme pacienty, kteří k nám docházejí na podání pravidelně jednou měsíčně. Jsou stavy, kdy musí být tyto léky podávané několik dní za sebou. Je to léčba finančně velice nákladná,“ dodal Simonides.

Nemocnice ročně provede 1400 odběrů plazmy pro léčbu pacientů převážně ze Znojemska. „U nás je dárce plazmy dárcem pro pacienta, kterého známe a nejedenkrát se stalo, že jsme předávali osobní poděkování dárcům přímo od pacientů, kterým jejich plazma pomohla. Všech dárců krve a plazmy si velice vážíme. Byť jsme si vědomi, že u nejednoho z nich je finanční motivace tou podružnou, nabízíme maximum možného s cílem rozšířit jejich řady,“ sdělil ředitel nemocnice Martin Pavlík.

Reklama

Doporučované