Hlavní obsah

Za pouhých 12 hodin od oznámení kandidatury získal od příznivců Bernie Sanders čtyři miliony dolarů

Nezávislý senátor a kandidát na post amerického prezidenta Bernie Sanders vybral za 12 hodin čtyři miliony dolarů.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Za 12 hodin od okamžiku, kdy nezávislý vermontský senátor Bernie Sanders oznámil svou kandidaturu na post amerického prezidenta pro rok 2020, vybral přes čtyři miliony dolarů od více než 150 tisíc sponzorů.

Článek

Nezávislý kandidát Bernie Sanders včera oznámil svou kandidaturu na post amerického prezidenta poté, co neúspěšně kandidoval v roce 2016. Ve stranických primárkách ho porazila bývalá první dáma a ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Podle deníku The Guardian patří Sanders k nejsilnějším kandidátům. V roce 2016 byl považován za podceňovaného soupeře. To už tak ale nyní není. Důkazem je i jeho aktuální finanční podpora. Prozatím vybral čtyři miliony dolarů pro svou volební kampaň, v přepočtu 91 miliónů korun, za necelých 12 hodin od oznámení kandidatury. Celkem přispělo přes 150 tisíc sponzorů z 50 států USA. Průměrná darovaná částka tak činí 27 dolarů.

Dále přes šest miliónů lidí zhlédlo Sandersovo video oznamující kandidaturu. Jeho tým má odrážet Sandersovo odhodlání k demografické i geografické různorodosti. Sandersovu kampaň povede Faiz Shakir, 39letý politický ředitel American Civil Liberties Union. Stane se tak prvním muslimem, který povede prezidentskou kampaň.

Sanders má židovský původ s kořeny v Polsku a Rusku. Vyrůstal v chudé čtvrti Brooklynu v New Yorku a vystudoval University of Chicago, kde posílil svůj zájem o lidská práva a začal se angažovat v politice.

Reklama

Související témata:

Doporučované