Hlavní obsah

Za šíření fake news pokuta nebo vězení. Singapur schválil kontroverzní zákon

Podle zákona musejí internetové platformy upravit nebo odstranit obsah, který vláda považuje za nepravdivý.Video: Klára Mališová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Singapurským parlamentem prošel kontroverzní zákon bojující proti šíření falešných zpráv. Na jeho základě mohou být za šíření dezinformací pokutována média i jednotlivci. Vláda chce kontrolovat i soukromé konverzace.

Článek

Singapur se rozhodl bojovat proti šíření takzvaných fake news pomocí zákona. Skrze něj bude vláda moci za šíření dezinformací pokutovat jedince i média. Obsah, který singapurská vláda bude považovat za nepravdivý, budou internetové platformy muset upravit nebo smazat.

Nový právní předpis ale čelí kritice kvůli obavám z omezování svobody slova, vztahovat by se totiž zřejmě měl i na soukromé konverzace na sociálních sítích. Není však zatím jasné, jak konkrétně by se úřady k privátním chatům dostaly. Zákon by se především dotkl platformy WhatsApp či Telegram, které jsou v Singapuru velmi populární.

Za porušení povinnosti hrozí provinilcům až deset let vězení nebo pokuta v přepočtu téměř 17 milionů korun. Podle singapurského ministra vnitra Kasiviswanathana Shanmugama se média nového zákona nemusí bát.

„Tento zákon svobodu slova neohrozí. Týká se dezinformací. Týká se internetových botů, trollů, falešných účtů a tak dále. Fungování demokratické společnosti závisí na tom, že jsou členové této společnosti informováni, nikoliv dezinformováni,” uvedl ministr v tamním parlamentu.

Facebook a Google se obávají, že Singapur tím získá až příliš velkou moc rozhodovat o tom, co je pravda a co není. Krok parlamentu kritizuje i lidskoprávní organizace Mezinárodní výbor právníků (ICJ). „Vzhledem k tvrdým trestům, širokému záběru teritoriálních pravomocí a absence jasné ochrany svobody projevu se obáváme, že tento zákon může být zneužit ke kontrole a omezení šíření informací a názorů,“ řekl agentuře Reuters Frederick Rawski z ICJ.

Singapurská vláda zákon schválila ve středu, v platnost vejde v rámci několika následujících týdnů. Zároveň zdůraznila, že legislativa nebude cílit na názory, nýbrž pouze na nepravdivá tvrzení, která by mohla být prokazatelně závadná.

Singapur se pravidelně umisťuje na spodních příčkách žebříčků svobody médií, a to i přesto, že se jedná o ekonomicky vyspělou a bohatou zemi. V hodnocení organizace Reportéři bez hranic se stát nachází na 151. místě ze 180 sledovaných zemí, podobně jako například Rusko. Česká republika je na 40. místě.

Reklama

Doporučované